ArchitectuurThe Next Power of Dutch Architecture

Onvrede binnen architectuurwereld wegens sprekerslijst voor symposium bestaande uit enkel witte mannen

Francine Houben, creative director van Mecanoo, spreekt tijdens de officiele opening van de 68ste Bloemententoonstelling Keukenhof. Beeld ANP
Francine Houben, creative director van Mecanoo, spreekt tijdens de officiele opening van de 68ste Bloemententoonstelling Keukenhof.Beeld ANP

‘Ongelooflijk, dit is 2018’, twitterde de jonge architect en criticus Mark Minkjan toen vakblad De Architect vorige week een symposium aankondigde onder de titel De kracht van de Nederlandse architectuur. De tien keynotesprekers bleken allen witte mannen. Waar waren de vrouwen, moet Minkjan hebben gedacht, in het jaar dat #MeToo ook de architectuur heeft bereikt? Nadat de Amerikaanse architect Richard Meier was beschuldigd van seksueel wangedrag, werd op de architectuurbiënnale in Venetië door 150 vrouwelijke architecten, waaronder Francine Houben, een manifest ‘om discriminatie, intimidatie en agressie in de architectuur uit te bannen’ gepresenteerd. Dat Houben op 1 november als eerste vrouw de BNA-kubus ontvangt de oeuvreprijs bestaat al sinds 1965 zegt veel. De Nederlandse architectuur is een (witte) mannenbolwerk, terwijl de studie architectuur al jaren voor de helft uit vrouwen bestaat.

In reactie hierop organiseren Christine de Baan en Timo de Rijk op 21 november, een dag voor het symposium van De Architect, een ‘toekomstgerichte architectuurconferentie’ in het Design Museum in Den Bosch. De titel: The Next Power of Dutch Architecture.

Terwijl het vakblad alsnog enkele vrouwen uitnodigde, stelden Baan en De Rijk een lijst vrouwelijke architecten en theoretici samen, die de ‘kracht van de Nederlandse architectuur’ vertegenwoordigt. Op hun lijst staan Houben, Ellen van Loon (OMA), Nathalie de Vries (MVRDV), Caroline Bos (UN Studio) en jonge architecten als Arna Mačkić en Donna van Milligen Bielke. De hoofdvraag van het symposium blijft neutraal: hoe overleven we de komende eeuwen en wat kan architectuur bijdragen?

Meer over