Tv-recensiejulien althuisius

Onverbeterlijke liefhebber Kees Jansma maakt van élke show een leuke voetbalshow

null Beeld

Alweer ruim een jaar geleden, in juni 2019, stopte Kees Jansma met De tafel van Kees, het voetbalprogramma op Fox Sports dat hij jarenlang had gepresenteerd. Hij wilde, zo zei de destijds 71-jarige Jansma, geen wekelijks programma meer presenteren. ‘Het werd echt tijd’, vertelde hij vorig jaar aan deze krant. ‘Ik wil niemand achter mijn rug horen fluisteren dat het wel een beetje gebeurd is met die ouwe zak, maar dat ze het me niet durven te vertellen.’ Jansma nam afscheid met een twee uur durende uitzending van De tafel van Kees, waar onder anderen Louis van Gaal, Marco van Basten en Peter Bosz te gast waren. En toen was het klaar. In voornoemd interview nam hij alvast een voorsprong op zijn pensioen. ‘Als ik straks een jaar niet op televisie ben geweest, weet niemand meer wie ik ben.’ Of hij dat erg vond? ‘Ja, wel een beetje.’

Drie keer raden wie de nieuwe wekelijkse voetbaltalkshow van Voetbal International, zondagochtend voor het eerst uitgezonden, op YouTube presenteert. Inderdaad. Voor Jansma geldt niet zozeer dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar dat zijn bloed maar één bestemming kent: de voetbaljournalistiek. ‘Samen met de voetbalgekken van VI gaan we een leuk en inhoudelijk goed ouwehoerprogramma maken’, kondigde Jansma deze zomer aan. En dus zat hij zondagochtend half tien stipt, in een prijzenswaardig sfeerloos decor van nepbaksteen, nepbeton en een nepuitzicht op een nepstadion aan een houten tafel. Pennetje in de hand, pochetje in de borstzak, halfvol glas koffie-met-melk binnen handbereik.

Te gast was Wesley Sneijder, met wie Jansma eerder dit jaar een boek schreef. Ze spraken wat over de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen (‘Waar kwamen die voor, man?’, zuchtte Jansma. ‘Maar dat weet je’, zei Wes, ‘die komen voor een punt’) en over wie de nieuwe trainer van Oranje moest worden. Er waren analyses van Pieter Zwart, breaking news van Jansma (Henk ten Cate zou volgens de spelersraad de nieuwe bondscoach moeten worden) en sappige anekdoten van Wesley Sneijder. Het oogde en voelde allemaal heel vertrouwd, alsof het niet de eerste, maar zeventigste aflevering van Voetbal International Live was.

Wesley Sneijder bij Kees Jansma aan tafel in Voetbal International Live Beeld
Wesley Sneijder bij Kees Jansma aan tafel in Voetbal International Live

Dat kan volledig op het conto van Kees Jansma worden geschreven. Je zou (in theorie dan, het lijkt me onverstandig en ook behoorlijk onhaalbaar om dit daadwerkelijk uit te voeren) Kees Jansma in een zeecontainer met alleen een tandartsstoel en een knipperende tl-buis kunnen neerzetten tegenover een gast die niet weet wat een bal is en nog zou het een leuke voetbaltalkshow opleveren. Jansma zag sinds 1966 alle hoeken van de voetbaljournalistiek, heeft een enorm netwerk en toont zich altijd weer een prettig gastheer. Hij is boven alles een onverbeterlijke liefhebber, die op zondagochtend liever in een Xenos-studio voor nog geen honderdduizend kijkers een online talkshow voor Voetbal International maakt, dan thuis aan een uitgebreid ontbijt zit. ‘Ik ben blij met je’, zei Wesley Sneijder aan het eind van de uitzending tegen Jansma. Hij bedoelde het gekscherend, maar je zag dat hij het stiekem uit de grond van zijn hart meende.

Meer over