Ontwerper en verzamelaar Martin Visser overleden

De meubelontwerper en kunstverzamelaar Martin Visser is vrijdag overleden. Visser werd bekend door zijn strakmoderne slaapbank, waarvan er tienduizenden werden verkocht.

Van onze verslaggever Harmen Bockma

In de kunstwereld wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste verzamelaars van Nederland, die veel werk van grote kunstenaars schonk aan musea. Visser is 87 jaar geworden.

Bijenkorf

Visser, geboren op 26 januari 1922 in Papendrecht, volgde de opleiding waterbouwkunde aan de MTS en werd daarna bouwkundig tekenaar. Meubelontwerpen deed hij al van jongsafaan. De Bijenkorf kocht zijn meubels, en in 1947 kwam hij er in dienst als verkoper op de meubelafdeling en etaleur. In 1954 werd hij er chef inkoop.

Visser haalde met de expositie ‘Ons Huis Ons Thuis’ onder anderen Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck en Benno Premsela binnen. Aan Cobrakunstenaars vroeg hij gordijnen te ontwerpen. Ook werden er stijlkamers van het moderne wonen opgesteld. Zo maakte hij de Bijenkorf tot belangrijke smaakbepaler voor het wonen in Nederland.

Buisframe

In 1955 werd Visser ontwerper bij meubelfabriek ’t Spectrum in Bergeyk. Daar ontwierp hij zijn beroemdste meubel, de slaapbank BR 02.7 (afkorting voor Bank Rusten). De bank, met zijn kenmerkende buisframe en sobere, strakke vorm, werd een paar jaar geleden gekozen tot een van de beste Nederlandse ontwerpen van de twintigste eeuw.

Verzamelen deed Visser van jongsafaan. Hij kocht werk van Cobra-kunstenaars als Constant, ontdekte de belangrijke Duitse kunstenaar Anselm Kiefer voor hij wereldberoemd werd, en bezat werk van Soll Lewitt, Richard Long, Ettore Sotsass en Carl Andre en vele anderen. Enkele jaren geleden schonk en verkocht hij 400 werken aan het Kröller-Muller Museum.

Open oog

‘Martin had een zeer open oog voor wat nieuw en belangrijk was’, zegt Martijn Sanders, voorzitter van de Vereniging Rembrandt en zelf een belangrijk kunstverzamelaar. ‘Hij kocht al heel vroeg Cobra, maar schakelde begin jaren zestig over op nieuwe kunstenaars als Manzoni. Daarna volgden Lewitt en Andre. Begin jaren zeventig richtte hij zich op de schilderkunst. Maar ook iemand als Keith Haring ontdekte hij al heel vroeg.

En hij was genereus voor jonge verzamelaars. Hij nam ons toen we begonnen met verzamelen op sleeptouw. En hij was natuurlijk een zeer belangrijk ontwerper. Hij heeft prachtige meubels gemaakt.’

Martin Visser Beeld
Martin Visser
Slaapbank van Martin Visser Beeld
Slaapbank van Martin Visser
Meer over