Ontheemde schrijvers en illustratoren op zoek naar hun thuis

Tientallen kinderboekenschrijvers vertrokken bij Querido. Waar gaan ze heen?

Wilma de Rek
Ook Guus Kuijer vertrekt bij Querido. Beeld Adrie Mouthaan
Ook Guus Kuijer vertrekt bij Querido.Beeld Adrie Mouthaan

Aan de vooravond van de Kinderboekenweek zwerven ruim zestig kinderboekenschrijvers en illustratoren ontheemd over straat. Het is koud en guur en eigenlijk willen ze naar hun baasje. Alleen weten ze niet precies wie dat baasje is. Het hart van de schrijvers ligt bij Querido, het bedrijf dat hun boeken tot een paar jaar geleden uitgaf. Maar het geld dat ze verdienen, verdwijnt in de zakken van WPG Uitgevers, hun rechtmatige eigenaar. En ze verdienen véél; in een branche die lijdt onder ontlezing en digitalisering staat het kinderboek als laatste baken overeind.

Van wie is de schrijver? Van het bedrijf dat zijn boeken uitgeeft of van de individuele redacteur die hem tijdens het schrijven bemoedigende woordjes in de oren fluistert en hem erop wijst dat Flappie in hoofdstuk 2 een rood staartje heeft en in hoofdstuk 6 opeens een blauw?

Van de individuele redacteur, besloten de schrijvers en illustratoren die deze week opstapten bij WPG Uitgevers. Ze deden dat uit solidariteit met de zeskoppige redactie die daar maandag ontslag nam, nadat duidelijk was geworden dat WPG de volwassenenpoot en de kinderpoot van Querido na ruim een eeuw definitief uit elkaar wil trekken.

Het conflict lijkt een onvermijdelijk gevolg van de wanconstructie die WPG en Singel Uitgevers in 2014 overeenkwamen. WPG maakte verlies en wilde van een aantal uitgeverijen af, maar niet van de lucratieve kinderboeken. Die uitgeverijen gingen vervolgens onder leiding van Paulien Loerts zelfstandig verder, officieel zonder de kinderboeken, officieus met, want de redacteuren van de kinderboeken verhuisden gezellig met Loerts mee, waarna iedereen deed alsof de scheiding nooit had plaatsgevonden.

De solidaire schrijver is geen nieuw fenomeen. In 1991 ging hij mee met Emile Brugman, die De Arbeiderspers verliet om uitgeverij Atlas te beginnen. In 2001 liep hij achter Tilly Hermans aan, die Meulenhoff verliet en Augustus oprichtte. In 2005 wandelde hij met Marie-Anne van Wijnen mee van LJ Veen naar Nieuw Amsterdam. En deze zomer vertrok hij met Mizzi van der Pluijm naar een nog onbekende bestemming.

Ook in dit nieuwste geval is de uitkomst ongewis. Bij de management buy-out tekende Loerts een concurrentiebeding; pas over een jaar mag ze kinderboeken gaan uitgeven. Wie zich tot dan over de solidaire maar ontheemde auteurs gaat ontfermen, is de grote vraag.

Meer over