Onrust bij Telegraaf na ontslag Sjuul Paradijs

Onder redacteuren en drukkers van De Telegraaf is veel onrust over het ontslag van hoofdredacteur Sjuul Paradijs. De drukkers dreigen met stakingen, de redactie is ontevreden omdat protesten genegeerd worden. Paradijs heeft een spreekverbod gekregen, maar sprak maandag op een verhitte bijeenkomst de redactie toe.

Haro Kraak
Oud-hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs. Beeld afp
Oud-hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs.Beeld afp

De zaal, bestaande uit ruim tweehonderd Telegraaf-medewerkers, onthaalde Sjuul Paradijs met een staande ovatie. De vertrekkende hoofdredacteur van De Telegraaf hield vanmiddag een gloedvolle speech, waarbij hij het niet droog hield, en verliet toen - opnieuw begeleid door een staande ovatie - de redactie aan de Basisweg in Amsterdam Sloterdijk. Voor het laatst.

Er heerst grote onrust bij De Telegraaf, nog altijd de grootste krant van Nederland, maar de laatste weken louter negatief in het nieuws. De interne strijd heeft een volgende slachtoffer gemaakt, ditmaal de man die sinds 2009 symbool staat voor De Telegraaf: Sjuul Paradijs. Hij was sinds 1986 in dienst bij TMG. Zijn vertrek werd gisterenavond laat aangekondigd.

De overgebleven vier leden van de hoofdredactie nemen zijn taken voorlopig waar, met Jan-Kees Emmer als aanspreekpunt. Bert Huisjes, de huidige hoofdredacteur van omroep WNL, wordt de 'enige mogelijke en logische opvolger' genoemd door mediastrateeg Marianne Zwagerman, voormalig directielid van TMG. Paradijs is volgens haar gesneuveld omdat grootaandeelhouder Frank Botman plannen heeft om TMG van de beurs te halen, op te knippen en te verkopen.

Hoewel hij een zwijgplicht heeft opgelegd gekregen, liet Paradijs maandag op een interne bijeenkomst zijn ongenoegen over zijn vertrek blijken. Daarna nam directielid Harry de Wit het woord. Hij werd kritisch ondervraagd door de redactie, maar gaf 'onbevredigende antwoorden', zegt een interne bron. Er hing een 'opgefokte sfeer', volgens een andere aanwezige. Er werd luid gezucht, gehuild en door elkaar geroepen.

'Denkrichting'

Al even ontevreden toonden de drukkers van De Telegraaf zich. In een brief aan de redactieraad zeiden zij bereid te zijn om acties te ondernemen, toen zij gisteren rond middernacht het nieuws over Paradijs vernamen. De drukkers vrezen voor hun baan. Daarnaast maken ze zich zorgen over onafhankelijkheid van de krant. Als de krant extern gedrukt zou worden, 'is het geloof in het vrije woord verraden', schrijven zij.

Topman Geert-Jan van der Snoek maakt sinds zijn aanstelling in juli schoon schip bij TMG. Onder andere directeuren Frank Volmer, Jayne Forrester, Tim Klein, Marc Albert en salesmanager Axel Vogel moesten het veld ruimen. Directeur De Wit wil de deelredacties van De Telegraaf - Telesport, Privé, Vrouw, De Financiële Telegraaf - loskoppelen van de krant om zelfstandig uit te bouwen. De hoofdredactie van De Telegraaf gaat dan niet meer over de losse takken, die aangestuurd worden door de directie.

Dit plan, dat door de directie slechts een 'denkrichting' wordt genoemd, stuitte op grote onwil op de redactie. Een motie tegen het voorgenomen beleid werd door een overweldigende meerderheid ondertekend. De redactionele eenheid en onafhankelijkheid zijn in het geding, stelde de redactieraad. De plannen zouden in strijd zijn met het redactiestatuut.

Geert-Jan van der Snoek. Beeld anp
Geert-Jan van der Snoek.Beeld anp

Zwarte dag

Daarop huurde De Wit een advocatenkantoor in om de juridische waarde van het statuut te bestuderen. Het kwam erop neer de redactie geen inspraak heeft over het beleid van de directie. Opnieuw uitte de redactie haar ongenoegen en sprak haar steun uit voor Paradijs - tevergeefs, bleek gisteren. De redactieraad beraadt zich momenteel op juridische stappen.

Vanmiddag ging de redactieraad in overleg met De Wit over de aanstelling van een nieuwe hoofdredactie. De Wit wil de gebruikelijke procedure, waarbij de redactieraad en directie samen een profielschets opstellen en een vacature aankondigen, aanpassen. Hoe is nog onduidelijk.

Meerdere redacteuren spraken maandag van een 'zwarte dag' bij De Telegraaf. In de krant van dinsdag wordt uitgebreid stilgestaan bij het vertrek van Paradijs, onder meer in een profiel, een hoofdredactioneel commentaar en waarschijnlijk ook in columns. TMG wil niet ingaan op vragen over de toekomst van De Telegraaf.

Meer over