Onrust bij staf museum De Beyerd

Onder het personeel van museum De Beyerd in Breda is onrust en onvrede ontstaan over het beleid van directeur Carin van der Velde, die medio vorig jaar is aangetreden....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Medewerkers vinden dat de nieuwe directeur slecht communiceert en ze twijfelen aan haar vermogen om de ingrijpende veranderingen bij de Bredase kunstinstelling in goede banen te leiden. Ze zijn met hun klachten naar de ondernemingsraad van de gemeente Breda gestapt. OR-voorzitter Erik- Jan Voeten erkent dat er ‘gesprekken worden gevoerd tussen het personeel en de directeur’. Maar hij onderstreept dat ‘het vertrouwen nog niet is opgezegd’.

De Beyerd is sinds april 2005 gesloten voor de grote verbouwing, die meer dan tien miljoen euro kost. Het nieuwe museum voor grafische vormgeving moet in het voorjaar van 2008 opengaan. Per 1 januari is ook de verzelfstandiging van het museum voorzien.

Volgens Voeten wordt de onrust mede veroorzaakt door deze drie ingrijpende ontwikkelingen: de nieuwbouw, het opzetten van een nieuw museum en de verzelfstandiging. ‘De directeur laat zich volgens het personeel te weinig zien en is moeilijk te pakken te krijgen’, zegt Voeten. Maar hij oppert dat dat ook kan liggen aan de enorme klus die ze moet verrichten.

De Bredase cultuurwethouder Wilbert Willems (GroenLinks) wijt de onvrede onder het personeel aan het ‘transformatieproces’ waarin het museum verkeert en ‘onwennigheid’ van de nieuwe directeur. Hij zegt geen enkele reden te hebben om te twijfelen aan de positie van Van der Velde. Er treden verschuivingen op in het personeel, omdat de ‘huidige bezetting niet is ingericht op het nieuwe museum’. Volgens de wethouder vereist de collectievorming ‘een andere expertise’. Hij vindt het logisch dat in het huidige ‘omvormingsproces’ spanningen ontstaan tussen ‘een stukje oud en een stukje nieuw’.

Ook de nakende verzelfstandiging veroorzaakt onrust. Onder het personeel heerst onzekerheid over rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. Volgens wethouder Willems wordt gekeken hoe ‘bestuurlijk de druk van de ketel kan worden gehaald’. Een van de opties is de verzelfstandiging te vertragen. ‘Ook wordt gekeken naar de verhouding tussen internen en externen’, aldus Willems. De Beyerd heeft dertien medewerkers in dienst.

Van der Velde wil niet reageren. ‘Ze wil het gesprek met de medewerkers zelf aangaan’, laat ze via haar woordvoerder weten.

Een van de eerste daden in Breda van de nieuwe directeur, afkomstig van het Grafisch Lyceum Utrecht, was het aan de kant zetten van vormgever Anthon Beeke. Hij was samen met oud-directeur Frank Tiesing de aanjager van het nieuwe museum voor grafische vormgeving. Beeke zou de historische afdeling en het interieur voor zijn rekening nemen. ‘Ik ben zomaar weggestuurd door mevrouw Van der Velde, zonder argumenten’, zegt de vormgever, die zich er nog over op kan winden. ‘Op een vrijdagmiddag zei ze: wat jij wilt doen, gaat niet door. Ik zoek een bureau met een stevig ontwerp. Jij bent een barokke ontwerper, jij maakt theateraffiches. Maar nu moet ik weg, een bloesje kopen, want ik heb vanavond een feestje, da-a-ag.’

De gemeente heeft Beeke, die een contract had, moeten afkopen. Van der Velde heeft nu de ontwerpers Kinkorn en Frederik de Wal in de arm genomen om het nieuwe museum een eigen ‘smoel’ te geven.

Meer over