NieuwsBiografieprijs

Onno Blom wint Nederlandse Biografieprijs 2018 met biografie van Jan Wolkers

Onno Blom heeft met zijn biografie Het litteken van de dood, de biografie van schrijver, beeldhouwer en schilder Jan Wolkers, de Nederlandse Biografieprijs 2018 gewonnen.

Redactie
Onno Blom (links) en Jan Wolkers op Texel, juli 2007. Beeld Werry Crone
Onno Blom (links) en Jan Wolkers op Texel, juli 2007.Beeld Werry Crone

De jury, onder leiding van Lisa Kuitert, schrijft in haar juryrapport: ‘We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – geleefd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.’

De Jan Wolkers-biografie was voor Onno Blom ‘de opdracht van zijn leven’, zo bekende hij eerder in een vraaggesprek met de Volkskrant. Tien jaar werkte Blom aan zijn biografie, waarin de biograaf een man tot leven wekt die ver afstaat van het beeld van Wolkers in de laatste jaren van zijn leven. De beminnelijke opa die in de achtertuin van zijn Texelse villa de egeltjes te eten geeft en zijn derde echtgenote Karina omhelst, blijkt ook een agressieve testosteronbom en een buitengewoon jaloerse minnaar.

Naast Onno Blom waren ook de volgende schrijvers genomineerd: Angela Dekker en Jessica Voeten (voor Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari ), Eva Rovers (Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch), Jolande Withuis (Juliana, Vorstin in een mannenwereld) en Marita Mathijsen (Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep). Pikant detail: Marita Mathijsen zat in de commissie die de biografie van Blom in eerste instantie afkeurde. En Mathijsen is nu dus verslagen door Blom.

De Nederlandse Biografieprijs is een literaire prijs die tweejaarlijks wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. Aan deze prijs zijn een award en een geldprijs van 15 duizend euro verbonden.

Hij is af: dé biografie van Jan Wolkers (***), maar wat levert het op?

Het litteken van de dood is ‘de’ biografie van Jan Wolkers. Van een biograaf die zijn onderwerp liever volgt dan beschouwt. Lees hier de recensie van Volkskrant-boekenrecensent Arjan Peters.

Jan Wolkers’ ik-personen zijn wreed én teder, hebben een grote mond en een bang hart

Je kon iets van seks opsteken voordat je eraan deed. Wolkers bracht de literatuur naar de mensen. Maar hoe goed was Wolkers nou echt, vraagt Volkskrant-columnist Aleid Truijens zich af.

Meer over