DagboekNoël Coward (1899-1973)

Ongewild lachen om de moderne dans van Martha Graham

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Noël Coward. Beeld Redferns
Noël Coward.Beeld Redferns

Londen, 22 oktober 1963

Daar zit ik dan, tussen de bloemen in mijn geliefde suite in het Savoy. Maar eerst even terug in de tijd. Na de fijne dagen in Martha’s ­Vineyard zijn we teruggereden naar Boston om de show te zien (Cowards The Girl Who Came to Supper, red.), die heel goed ging.

De week vloog voorbij. Donderdag de 10de ben ik teruggevlogen naar New York. Lunch met Bea, die niet vermoeiend was, maar reuze lief. Geborreld met Terry Rattigan, ook heel lief. Ik had een filmorgie met Coley: Tom Jones geweldig, Wuthering Heights gedateerd, In the French Style alleraardigst.

Zondag naar de première van Martha Graham. Het is een schitterend dansgezelschap, maar o wee! Ik weet dat ze een genie is en de grootste vernieuwer van het moderne ballet enzovoorts, maar ik zou heus, echt willen dat ik niet om haar moest lachen!

Ze is nu echt een jaartje te oud om op haar knieën over het podium te draven, iets wat trouwens ook al onverstandig was toen ze jong was. Grote party na afloop, heb mijn complimenten gemaakt en ben er tussenuit geknepen.

Maandag naar Toronto. Dinsdag première (van The Girl Who Came to Supper, red.). Géén goede voorstelling, zelfs Florence schmierde. Heel slechte kritieken. Harry Kurnitz, die in New York nog werd toegejuicht, was totaal van slag.

Noël Coward (1899-1973), Engelse toneelschrijver. Ingekort fragment uit The Noël Coward Diaries. Papermac, 1982.

Meer over