Onderzoek naar omkoping door Azerbeidzjan bij Songfestival

Er deden al langer geruchten de ronde dat Azerbeidzjan in mei vorig jaar stemmen kocht om het Eurovisiesongfestival te winnen. Nu start de organisator van de wedstrijd, de EBU (European Broadcasting Union), een officieel onderzoek naar de zaak.

Redactie
Farid Mammadov (rechts) tijdens een repetitie voor de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Beeld AP
Farid Mammadov (rechts) tijdens een repetitie voor de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.Beeld AP

Azerbeidzjan werd tweede na Denemarken bij het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö in mei dit jaar.

Farid Mammadov, die dit jaar Azerbeidzjan vertegenwoordigde, kreeg in totaal 234 stemmen, 57 stemmen minder dan de Deense winnares.

Vakjury
De punten worden tijdens het Eurovisiesongfestival voor de helft bepaald door een vakjury en voor de andere helft door televoting. Die vakjury zou door verschillende landen zijn benaderd. Volgens een lid van de Zweedse delegatie bood Azerbeidzjan bedragen aan 'waarvan je een jaar goed kan leven'.

Op een Litouwse website is bovendien een filmpje te zien waarop Russisch sprekende mannen Litouwse studenten benaderen om op Azerbeidzjan te stemmen. Hiervoor zouden ze 20 euro krijgen.

De Nederlandse Sietse Bakker, één van de twee eindverantwoordelijken van het Eurovisiesongfestival, zegt: 'We zullen de zaak onderzoeken, zoals we dat de afgelopen maanden ook gedaan hebben met gelijkaardige verdachtmakingen tegenover Macedonië. Dat bleken overigens ongegronde speculaties te zijn.'

Meer over