Onderzoek: Hoe konden twee zendmasten vandaag in brand vliegen?

Novec, de eigenaar van de twee zendmasten die vandaag vlam vatten, is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. Het bedrijf kan nog niet aangeven wanneer 'Lopik' weer in gebruik kan worden genomen. Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zei een woordvoerder van Novec.

De zendmast in Hoogersmilde stort vrijdag na een brand gedeeltelijk in. Beeld ANP
De zendmast in Hoogersmilde stort vrijdag na een brand gedeeltelijk in.Beeld ANP

Beheerder Broadcast Partners wil de radiozenders via IJsselstein graag zo snel mogelijk doorgeven en wacht hiervoor op groen licht van Novec, die eerder op de dag uit voorzorg opdracht gaf de zenders uit te zetten.

De suggestie dat de twee branden met elkaar in verband staan, noemt Broadcast Partners onzin. Theoretisch is het niet mogelijk dat de mast in het noorden de capaciteit deels kan overnemen van een brandende mast in het midden van het land en daardoor zelf in brand vliegt. 'Het zijn twee individuele masten in totaal andere gebieden. Het is door de bolling van de aarde onmogelijk dat ze elkaar kunnen vervangen', zegt de woordvoerder van Broadcast Partners.

Buiten bedrijf

De vanmiddag omgevallen Novec-mast op de betonnen toren van Smilde wordt gebruikt voor diverse zendapparatuur en antennes. Die zijn door het ongeval buiten bedrijf geraakt. Novec doet er alles aan om de zenders zo spoedig mogelijk weer in de lucht te krijgen, meldt het bedrijf in een verklaring. Behalve radiozenders betreft het ook telecommunicatienetwerken in de regio.

Over de vanochtend uitgebroken brand in de zendmast van IJsselstein meldt het bedrijf dat ook hier de oorzaak nog niet bekend is. Een groot aantal radiozenders is hierom uit voorzorg uitgeschakeld. 'Uiteraard is men ook hier met man en macht bezig om de oorzaak te achterhalen en dit zo snel mogelijk te herstellen', zegt een woordvoerder van Novec.

Volgens Novec is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op. 'We gaan het allemaal onderzoeken.'

Meer over