BladLxry

Onder de allerrijksten wint borstklopperij het op alle fronten van zelfspot

Wat is lezenswaardig deze week? De Chanel van de kappersindustrie en een neutrale aankoopbegeleider in Lxry.

Paul Onkenhout
null Beeld

Het is helemaal niet lullig bedoeld, maar de rijken van Nederland laten het de komende maanden weer behoorlijk breed hangen; op de Masters of Lxry die van 12 tot en met 16 december plaatsvindt in de RAI in Amsterdam en in een bijbehorend tijdschrift vol pracht en praal. Lxry heet het, en het weegt anderhalve kilo. De ondertitel: ‘For the luxury lifestyle.’

Masters of Lxry, voorheen de Miljonair Fair, was een initiatief van Yves Gijrath, een ondernemer die de laatste jaren de publiciteit lijkt te schuwen. De hoofdredacteur van het visitekaartje is Bart-Jan Brouwer. Gijrath staat in het colofon vermeld als de ‘founder & creative director’.

Zijn vrouw Tamara schetst in het blad de contouren van wat ‘de grootste en meest prestigieuze premium lifestylebeurs van de wereld’ wordt genoemd, oftewel een ‘benchmark in de wereld van premium lifestyle’, Laten we het zo zeggen: wie geïnteresseerd is in juwelen, auto’s, horloges en dat soort dingen in de hoogste prijscategorie is hier, ‘tussen de grote spelers in de luxe-industrie’, aan het juiste adres.

Het thema is deze keer de liefde. Bekende gezichten op de cover zijn Jonnie en Thérèse Boer en Alain Clark en zijn vriendin. Ook kapper Rob Peetoom zal mogelijk worden herkend. Hij poseert met zijn twee dochters die allebei een voorname rol spelen in het bedrijf. Peetoom bekent dat Julia Roberts, de actrice, zijn muze is.

De grondlegger van wat de ‘Chanel van de kappersindustrie’ wordt genoemd, begrijpt er niks van dat tegenwoordig Kim Kardashian als hét ‘beautybeeld’ te boek staat. ‘Hoe kan het dat zij tien miljoen likes krijgt wanneer zij met haar billen op de foto gaat? (…). Bij Kim zou je nooit echt tot de kern komen.’

Lxry biedt een ruime inkijk in een wonderlijke wereld. Een lange parade van mensen die niet bepaald ontevreden zijn over zichzelf trekt voorbij. Borstklopperij wint het op alle fronten van zelfspot. Bijna alle hoofdrolspelers geven hoog op van hun ‘passie‘, ook de makelaar op Ibiza die zichzelf geen makelaar noemt, maar ‘neutrale aankoopbegeleider’.

Zijn huwelijk op Ibiza moest de ‘moeder aller events’ worden en duurde vier dagen. ‘Als je om je heen keek zag je alleen maar mooie mensen.’ Dat was geen toeval: opa’s, oma’s, tantes en ooms waren niet uitgenodigd door de neutrale aankoopbegeleider.

Lees verder

Sara Berkeljon en Paul Onkenhout spraken in 2012 uitgebreid met Yves Gijrath, de man achter de Miljonair Fair en Lxry. Op de vraag of een jacht van 100 miljoen wellicht obsceen is, antwoordde hij: ‘Nee, dat is een denkfout. Wij hebben in Nederland de mooiste industrie op het gebied van jachten. Daar leven hele dorpen van. Nederlanders zijn botenbouwers, laten we daar trots op zijn. Is een jacht van 100 miljoen belachelijk? Ik kan er ook niks aan doen. Het ís zo.’

Meer over