nieuwsliteratuur

Onder anderen Peter Buwalda en Paulien Cornelisse genomineerd voor NS Publieksprijs

De zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs zijn op woensdagavond in De wereld draait door bekendgemaakt. Vier van de auteurs op de lijst, die is samengesteld uit de best verkochte Nederlandse boeken van het afgelopen jaar, zijn voor het eerst genomineerd.

Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs, vorig jaar. Beeld ANP
Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs, vorig jaar.Beeld ANP

De genomineerden:

Rinkeldekink (Martine Bijl)

De opvallendste nominatie is de bundel Rinkeldekink van de in mei van dit jaar overleden Martine Bijl. Hierin schreef ze ‘vrijmoedig en met de nodige zelfspot over haar hersenbloeding en de soms moeizame pogingen tot herstel’, zo schreef Hein Janssen in zijn postuum van de actrice en presentator.

Grand Hotel Europa (Ilja Leonard Pfeijffer)

Een beschouwing over toerisme en een continent in verval, maar daarnaast ook gewoon een gezellig boek met leuke reisjes en fonkelende dialogen, zo oordeelde onze recensent.

Otmars Zonen (Peter Buwalda)

Ruim acht jaar na het verschijnen van zijn succesvolle debuut Bonita Avenue, verscheen Peter Buwalda’s tweede roman Otmars Zonen. In dit interview legt hij uit waarom dat zo lang duurde.

Drie van de genomineerden. Beeld
Drie van de genomineerden.Beeld

Arjan Peters vond de roman het wachten waard en gaf vier sterren: ‘In zijn wervelende tweede roman zwiert en schmiert Peter Buwalda dat het een aard heeft. Zo aanstekelijk dat je hem een paar uitglijders vergeeft.’

Pessimisme kun je leren! (Lévi Weemoedt)

Deze door Özcan Akyol samengestelde bloemlezing maakte van de schrijver-dichter Lévi Weemoedt plotsklaps een bestsellerauteur. Zelf had hij de de hoop om ooit nog succes te kennen al lang opgegeven.

Taal voor de leuk (Paulien Cornelisse)

Taal voor de leuk is inmiddels het derde boek van Paulien Cornelisse over taal. ‘Omdat de taal zowel van de spreker als van de luisteraar is, gaat het de hele dag nét goed en bijna fout. Of bijna goed en nét fout’, aldus Cornelisse in deze inleiding op het boek.

Wees onzichtbaar (Murat Isik)

Wees onzichtbaar is de dickensiaanse roman van Murat Isik over een jeugd in de Bijlmer. Robert Vuijsje interviewde Isik over zijn eigen jeugd in diezelfde Bijlmer: ‘Ik ben overal een buitenstaander, dat is mijn rol in het leven. Als schrijver is het prettig, als kind was het vaak zwaar.’

De winnaar wordt op woensdag 20 november bekendgemaakt.

Meer over