Tv-recensieJulien Althuisius

Ondanks de schreeuwerigheid en de ordinaire scheldpartijen, leeft VI Oranje Blijft Thuis wel

Afgelopen dinsdagavond was Raoul Heertje te gast bij VI Oranje Blijft Thuis. Na afloop zat hij met presentator Wilfred Genee aan een keukentafel in de studio, omringd door plastic fruit en plastic brood. Genee vroeg Heertje of hij het naar zijn zin had gehad. Dat had Heertje zeker. ‘Ik heb een leuke avond gehad. Maar ik weet niet of ik trots zou zijn als ze dit zouden uitzenden. Maar ik denk dat ze dit wel gestopt hebben na tien minuten.’ Genee antwoordde dat dat niet het geval was. ‘Nee?’ vroeg Heertje, ‘dit doe jij gewoon elke avond?’

Ja, dit doet Genee gewoon elke doordeweekse avond. Bij drie daarvan krijgt hij gezelschap van Johan Derksen en René van der Gijp. Het is het laatste kunststukje van het trio op RTL voordat ze naar Talpa verhuizen. De formule van VI Oranje Blijft Thuis is niet veel anders dan die van VI. Grappen, grollen, schelden, soms over voetbal, meestal over andere zaken.

Het niveau is bij vlagen, zoals we van ze gewend zijn, puberaal. Zo bediende Genee bijvoorbeeld een apparaat waarmee hij geluiden van scheten en boeren kon laten horen. Een dikke week geleden kregen Johan Derksen en DJ Jean het met elkaar aan de stok. Derksen noemde Jean een ‘gek’, ‘alcoholist’ en een ‘lul’. Een dag later noemde Jean Derksen een ‘zielepoot’ en vulde dat geraffineerd aan met de woorden: ‘Hé, dan neuk ik liever tien wijven in de week dan dat jij nog niet eens één keer je wijf kan neuken, want je bent een fokking vogelverschrikker.’

Een paar dagen later was klimatoloog Marianne Zwagerman te gast, die naar hartelust de afwezige Johan Derksen begon te beledigen. ‘Ik vind die man heel erg vies. Volgens mij stinkt hij ook heel erg. Dat gevoel heb ik altijd. Ik wil hem ook niet ontmoeten.’ Weer een andere gast, Maxim Hartman, noemde presentator Wilfred Genee vorige week ‘een pooiertje’, omdat hij vond dat Genee Derksen en Gijp gebruikt om kijkers te scoren. Dinsdag zei Hans Kraay jr. dat hij Neymar graag eens ‘helemaal in elkaar’ zou willen schoppen. Het is net geen Buitenhof, maar het gaat er allemaal buitengewoon gracieus aan toe.

Maar toch. Ondanks de schreeuwerigheid, de smakeloze grappen en de ordinaire scheldpartijen, leeft VI Oranje Blijft Thuis wel. Dat begint gelijk al met de Haagse band The Clarks, die zowaar een heel nummer mogen uitspelen (aan het begin van het programma nota bene); Wilfred Genee is heel erg enthousiast, dat helpt. Net als de aanwezigheid van publiek in de studio. Dat het meer over randzaken als de VAR, de acteerkwaliteiten van Eric Cantona of de multifocale bril van René Froger, dan voetbal gaat is niet eens heel erg: VI Oranje heeft in ieder geval de energie die je van een WK-talkshow mag verwachten. Als Studio Rusland een doodgeslagen biertje is, is VI Oranje Blijft Thuis een vers opengetrokken blikje pils. Een goedkoop blikje pils weliswaar, maar het bruist tenminste wel..

Meer over