Onbekende opnamen Drs. P ontdekt

Toen vrienden van Heinz Polzer, bekend als Drs. P, zijn huis na zijn dood in 2015 opruimden, stuitten ze op dozen met cassettebandjes en cd's. Bij de opgedoken schatten waren opnamen van 31 liedjes die Drs. P begin jaren zeventig zong in radioprogramma Poptater.

De hoes van de kerst- en sinterklaassingle met niet eerder uitgebrachte liedjes van Drs. P. Beeld Patrick Van Den Hanenberg
De hoes van de kerst- en sinterklaassingle met niet eerder uitgebrachte liedjes van Drs. P.Beeld Patrick Van Den Hanenberg

Wekelijks kreeg Polzer onderwerpen op voor een liedje, zoals de Elfstedentocht, de veerpont of een café in Sneek. De meeste van die nummers werden later in de studio opnieuw opgenomen en staan op de lp's Zingt allen mee met Drs. P en Over Land en Zee met Drs. P. Twaalf nummers die de lp niet haalden, blijken vergelijkbaar van kwaliteit en zijn nu door Maarten Eilander van het Theater Instituut opgeknapt. Vanavond wordt tijdens Een flitsende soiree rondom Drs. P in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord de dubbel-cd Drs. P retrouvé gepresenteerd. Daarop staat de radioversie van de 31 liedjes, waaronder dus de twaalf onbekende nummers, met titels als Bingo-bridge, Vissen en Paria.

In een van de liedjes bekritiseert Drs. P de gemakzucht om aan het eind van het jaar voor de hand liggende voornemens te maken. Probeer ook eens wat minder gebruikelijke zaken te laten in het nieuwe jaar, zoals:

Het onvriendelijk praten tegen luchtacrobaten

Het joelen en spotten in heilige grotten

Het proesten en gillen om types bacillen

Het stichten van brand in een straatcollectant of een zeepfabrikant

Het laten verhongeren van werkende jongeren

Het hanteren van zwaarden op een aantal bejaarden

Het schieten met kogels op gebrekkige vogels

En het kerven in vlees van een Senegalees

De avond wordt georganiseerd door de Stichting Heen en Weer, na Polzers dood opgericht door Vic van de Reijt. Van de Reijt en Drs. P waren bevriend geraakt door de verkoop van 20 duizend exemplaren van de liedtekstbundel Tante Constance en Tante Mathilde in de chique Pluchereeks van Nijgh & Van Ditmar. Tot op hoge leeftijd kwam Drs. P langs bij de uitgeverij voor een praatje met Van de Reijt. Veel andere vrienden waren er niet meer, aangezien mevrouw Polzer haar echtgenoot nogal afschermde voor de gevaren van de buitenwereld.

Na zijn dood bleek Drs. P de opbrengsten van zijn auteursrechten aan Van de Reijt te hebben nagelaten. Die besloot samen met andere vrienden dat geld te stoppen in een stichting die het plezier van Drs. P moest doorgeven aan een nieuwe generatie. De Poptater-cd is het eerste initiatief van Heen en Weer. In november volgt een 45- toerenplaatje met een Engelstalig sinterklaas- en kerstnummer:

A Christmas dinner, as you may have heard

Is likely to resolve around a bird

Now the species may vary

But it's never a canary

And a parrot would be equally absurd

De teksten van deze twee nummers stonden al in de bundel Lyriana, maar het was niet bekend dat Drs. P ze ook had opgenomen.

Flitsende Soiree rondom Drs. P, Buiksloterkerk, m.m.v. o.a. Zeedijkkoor, Ivo de Wijs, Fay Lovsky en Jan De Smet.

Meer over