Onbekende Chinezen openen Berlinale

Achtergrond..

Van onze medewerkster Floortje Smit

berlijn Vorig jaar was het een grote Amerikaanse productie met sterren als Clive Owen en Naomi Watts; het jaar daarvoor kwamen de Rolling Stones de opening van de Berlinale opluisteren naar aanleiding van de documentaire Shine a Light. Maar vanavond zijn het overwegend onbekende Chinese acteurs op de rode loper bij het begin van het tiendaagse filmfestival in Berlijn.

De openingsfilm Tuan Yuan (Apart Together) is een romantisch drama waarin een gevluchte Chinese soldaat na jaren wordt herenigd met de liefde van zijn leven – die inmiddels is getrouwd met een ander. De regisseur is Wang Quan’an, die met Tuya’s Marriage in 2007 een Gouden Beer won en ook nu weer een van de kanshebbers is voor de belangrijkste prijs.

Azië zal ook dit jaar in Berlijn flink vertegenwoordigd zijn. De slotfilm Otouto van de Japanse regisseur Yoji Yamada zal het filmfestival volgende week zondag afsluiten, de nieuwste film van Zhang Yimou zit in de competitie en Jackie Chan is een van de gasten van het festival.

En toch is de keuze voor de openingsfilm een dappere van festivaldirecteur Dieter Kosslick, die de afgelopen jaren kritiek kreeg dat Berlijn zijn functie als showcase voor de grote Hollywoodfilms begon te verliezen.

Het gebrek aan bekende gezichten vanavond zal echter niet ten koste gaan van de aandacht die het festival de komende dagen zal trekken. Acteurs als Leonardo DiCaprio en Ewan McGregor komen hun nieuwe films promoten. De jury, onder leiding van Werner Herzog, mag zich bovendien buigen over de langverwachte nieuwe film van Martin Scorsese, Shutter Island, over de western noir The Killer Inside Me (die Michael Winterbottom bij de wereldpremière op Sundance woedende reacties opleverde vanwege het nietsontziende geweld) en over die ene film waarnaar de wereld al maanden reikhalzend uitkijkt, al hoeft dat met de vermeende kwaliteit weinig te maken te hebben: The Ghost Writer van Roman Polanski. De Berlinale kwam in het openbaar op voor Polanski, die in september werd opgepakt vanwege een uit 1977 stammende zedenzaak. ‘Wat wij het belangrijkst vinden rondom Polanski’, aldus directeur Dieter Kosslick in Variety, ‘is dat we een erg goede film hebben met fantastische acteurs. Een explosieve, een urgente en een erg grote film.’

De kans dat de regisseur zelf komt opdagen, is gezien zijn huisarrest nihil en zelfs van een live videoverbinding is vooralsnog geen sprake.

De regisseur en de acteurs van de Nederlandse kinderfilm Iep! ontbreken. Zij hebben recentelijk afstand genomen van de film omdat de producent deze ‘verknipt’ zou hebben. In Berlijn is de film in het kinderfilmfestival geprogrammeerd.

Ook Joy van Mijke de Jong, is daarin te zien, net als de twee korte Nederlandse films Jacco’s Film (Daan Bakker) en Drona & ik (Catherine van Campen). De Nederlands-Roemeense korte film Colivia/The Cage maakt kans op een Gouden Beer. O Quam Tristis van de Spaans-Nederlandse Maite Abella is te zien in het experimentele Forum-programma.

Meer over