Ommekeer Van den Ende een teken aan de wand

Nu Joop van den Ende als een van de pleitbezorgers van commerciële tv-zenders zich geroepen voelt te wijzen op de smeerpoeskwaliteit van bepaalde zenders (de Volkskrant, 8 september), moet dit toch een teken aan de wand zijn....

Een betuttelend overheidsoptreden dat een zuiverende kracht van de commerciëlen afdwingt, getuigt van een weinig volgroeide kijk op het zelfreinigend vermogen van programmamakers. Bepaalde zenders weten uit balorigheid niet meer wat ze moeten doen, omdat alle taboes ontmaskerd zijn. Dat ze appelleren aan de abjecte smaak, zegt uiteindelijk meer over de kijker die zich met dergelijke beelden wil verzadigen. Deze commerciëlen laten in feite zien hoe het met het culturele niveau in Nederland is gesteld. Zowel bij kijkers als bij tv-programma-aanbieders is een cultuuromslag broodnodig. Van den Ende is hierin meer dan duidelijk geweest.

WAALRE Antoine Theijs

Saulus

In het commentaar over de ommekeer van Joop van den Ende (Forum, 9 september) staat: 'Hij moet zich gevoeld hebben als Saulus op weg naar Rome.' Volgens Handelingen 9 was Saulus onderweg naar Damascus.

NIJMEGEN R. Lomme

Meer over