NieuwsLiteratuur

Omaanse Jokha Alharthi wint Man Booker International Prize

De Man Booker International Prize is gisteravond in Londen naar Jokha Alharthi (41) gegaan, voor haar roman Celestial Bodies.

Arjan Peters

Alharthi is de eerste vrouwelijke Omaanse auteur van wie het werk uit het Arabisch naar het Engels werd vertaald, en heeft prompt de prestigieuze prijs gewonnen: groot 50 duizend pond (58 duizend euro), te verdelen tussen de auteur en de vertaalster, Marilyn Booth.

De bekroonde roman, al in 2010 verscheen, gaat over drie zussen die verhalen over het sultanaat Oman in het postkoloniale tijdperk. Celestial Bodies verovert hoofd en hart, aldus de jury, die ook lovende woorden had voor de precisie van de vertaalster.

Alharthi werd opgeleid in Oman en het Verenigd Koninkrijk, promoveerde in Edinburgh in de klassieke Arabische literatuur en is universitair hoofddocent aan de Sultan Qaboos Unversity. Ze heeft naast academisch werk drie romans en drie verhalenbundels gepubliceerd.

In de voorrondes van de Man Booker International Prize deed ook de Nederlandse auteur Tommy Wieringa nog even mee. Zijn novelle De dood van Murat Idrissi (2017) kwam echter niet verder dan de longlist van 13 titels.

Meer over