Opera

Om anderhalf uur te boeien, kent ‘Passie van nu’ te weinig drama ★★☆☆☆

Hoogtepunt is Wa Habibi, een hymne voor Goede Vrijdag van de Libanese zangeres Fairuz.

null Beeld Nichon Glerum
Beeld Nichon Glerum

Breekbaarder hoor je het openingskoor van Bachs Matthäus-Passion zelden. Slechts drie zangers roepen op tot meelij met de gekruisigde. Het trio zit onder een fraai lichtobject (half gotisch, half Arabisch venster) en hun stemmen worden minimaal geschraagd. De oriëntaalse luit, de ud, tokkelt een hartenklop onder viool, klarinet, cello en orgel.

Passie van nu heet de voorstelling door World Opera Lab. De regisseur Miranda Lakerveld wil er een ‘interreligieuze Matthäus-traditie’ mee beginnen. Daartoe brengen elf musici hun eigen traditie in, van Bach tot Indiase raga en Afro-Surinaamse zang. Ook reciteren ze teksten die voortvloeien uit onderlinge gesprekken over lijden, troost en kracht. Het gaat over de slang van de jaloezie, het openen van je hart, het werken aan een mooiere wereld.

Sopraan Aylin Sezer Beeld Nichon Glerum
Sopraan Aylin SezerBeeld Nichon Glerum

De enscenering is sober. Kostuums: van gouden cape tot rokken met motieven in geelgroene paaskleur. De musici zitten in een kring, soms gaat iemand aan de wandel. Er komen doortrapte muzikale arrangementen voorbij. Zo glijdt het schommelritme van Bachs aria Mache dich, mein Herze, rein soepel door in Aziatische en Marokkaanse liederen.

Poëzie zit er genoeg in de Passie van nu. Hoogtepunt is Wa Habibi, een hymne voor Goede Vrijdag van de Libanese zangeres Fairuz. De Nederlands-Turkse sopraan Aylin Sezer kruidt er haar stem geraffineerd nasaal voor. Maar om anderhalf uur te boeien kent de voorstelling te weinig drama. Wel de vriendschap, niet het verraad. Volop begrip, geen ‘Kruisigt Hem!’. Wrang is dat alle muziek authentiek klinkt, behalve meerstemmige Bach. Zijn zuiverheid hangt aan het kruis van nobele bedoelingen.

Passie van nu

Muziektheater

★★☆☆☆

Door World Opera Lab, regie Miranda Lakerveld

2/4, online via worldoperalab.com, beschikbaar t/m 5/4.

Meer over