Olivier Rolin schrijft pure fictie waardoor we ons moeten laten overrompelen

Wineke de Boer

*****

Olivier Rolin: Veracruz. Vertaald uit het Frans door Katelijne De Vuyst. Uitgeverij Vleugels; 92 pagina’s; € 20,40.

null Beeld

Na drie pagina’s in de nieuw vertaalde roman Veracruz van Olivier Rolin (1947) denk je: een mooi meisje, wandelingen hand in hand, vrijen op het Mexicaanse strand, wat is dit voor driestuiverromantiek? En precies op dat moment meldt de ik-verteller, tussen haakjes, dat hij beseft hoe clichématig wat hij schrijft allemaal mag lijken.

Natuurlijk loopt het slecht af. Op een dag komt het gracieuze ‘engelensnoetje’ met de 7.56 Walther in haar tas (‘Mexico is een gevaarlijk land’) niet opdagen en daarna zal de man zijn gebroken hart verzuipen in bar El ideal.

Deze proloog blijkt het raamwerk voor de rest van de roman. Wat volgt zijn vier verhalen, geschreven vanuit vier perspectieven, het ene nog gruwelijker dan het andere. Een geile priester, een sadistische bendeleider, een smeerlap die zijn dochter jarenlang verkrachtte en Susana, de dochter, die nu een andere verkrachter heeft (namelijk haar echtgenoot de bendeleider) en een bewonderaar (de priester), brengen samen de avond door in de aftandse salon van wat ooit een weelderige villa was.

Wat je leest is niet alleen ijzingwekkend, het zit ook ontzettend goed in elkaar, met kleine herhalingen in en verwijzingen tussen de verhalen onderling. De puurheid van het kortstondige liefdesverhaal uit het begin staat in schril contrast met de duistere praktijken die hebben plaatsgevonden in de salon. Toch ga je zoeken naar een verband tussen die proloog en de rest, net als de ik-verteller zelf.

Maar aan het einde haalt deze alles overhoop. Hij concludeert dat hoe we ook zoeken, we geen verband zullen vinden tussen zaken, simpelweg omdat dat er niet is. Er is geen betekenis. De wereld is een caleidoscoop, met alleen losse, perfecte momenten waardoor we ons moeten laten overrompelen. Deze korte roman, met al z’n gruwelijkheden, is zo’n perfect moment. Rolin heeft weer eens pure fictie geschreven en ook daarin is hij steengoed.

Olivier Rolin Beeld HH
Olivier RolinBeeld HH
null Beeld rv
Beeld rv
Meer over