Album

Odhecaton laat Josquin Desprez raspen, zoemen en wervelen ★★★★☆

null Beeld

Een zwerm boze bijen. Monniken met de slaap nog in de keel. Wie het werk van de vijfhonderd jaar geleden overleden Franco-Vlaamse componist Josquin Desprez het liefst hoort als engelenmuziek, heeft bij de Italiaanse mannengroep Odhecaton weinig te zoeken. Het zoemt en raspt in het kerstmotet Praeter rerum seriem, over de Maagd die wonderbaarlijk is bevallen van het Christuskind.

Of het in Josquins tijd zo aards heeft geklonken? Waarom niet, denkt de dirigent Paolo Da Col. Voor het jubeljaar koos hij repertoire uit Josquins Italiaanse tijd. Centraal staat de Missa Hercules Dux Ferrariae, een staaltje goochelen met noten waarmee Josquin geschiedenis schreef. Ingetogen, bij vlagen devoot, klinkt het twaalfstemmige motet Inviolata, integra e casta. Het ongerepte, reine en kuise van de Heilige Maagd Maria mondt uit in een werveling van blaasinstrumenten en stemmen. Het album is opgedragen aan Liuwe Tamminga, de onlangs overleden Nederlandse organist die in 1982 vertrok naar Italië.

Odhecaton

Giosquino: Josquin Desprez in Italia

Klassiek

★★★★☆

Arcana

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over