Ode aan de meester, Das Wunder der Heliane en Mother!

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een ode aan Hans van Manen tot tropenwarmte in filmmuseum Eye.

Jennifer Lawrence in Mother! Beeld
Jennifer Lawrence in Mother!Beeld

1. Dans: Ode aan de meester (****)

Door Het Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet, Amsterdam, t/m 30 september. Tournee t/m 13 mei.

Een greep uit 40 jaar Hans van Manen kent zulke heldere, leesbare patronen, zo'n sexy, stoere uitstraling en zulke frisse, avontuurlijke presence, dat het geen kans krijgt belegen te worden. Achter elke beweging schuilt een speels, doelgericht raffinement. En dat voor een choreograaf die geen noot in een partituur kan lezen, en die die leemte in zijn kennis koestert om zijn muzikale gehoor vrij te kunnen volgen.

Speels en opwindend; ook iedere jongere zou Ode aan de meester moeten zien.

Annette Embrechts

2. Opera: Das Wunder der Heliane (****)

Door Opera Vlaanderen, Gent.

Nog te zien: Gent (2x) en Antwerpen (5x) t/m 10 oktober.

De vergeten opera Das Wunder der Heliane, van de Oostenrijkse componist Erich Wolfgang Korngold, krijgt een welverdiende comeback met een giga-orkest om bang van te worden. Het koor en de hoofdrollen schitteren te midden van het decibellenveelvoud. De opera, over een heerser en zijn vrouw Heliane, die door haar vermeende minnaar tot leven te wekken moet bewijzen dat ze niet met hem heeft geslapen, bevat geweldige muziek, die na de wat massieve eerste akte alleen maar beter wordt.

Merlijn Kerkhof

null

Das Wunder der Heliane

3. Film: Mother! (*****)

Regie Darren Aronofsky.

Regisseur Darren Aronofsky smeedt burgerrellen, heiligenverering, massahysterie, kannibalisme, bloed op de vloer, ontsporende marketingstunts en een doorzakkend aanrecht tot één explosief geheel. En dat alles binnen de muren van een onwerkelijk landhuis. Mogelijk voel je je als kijker genaaid door zijn bandeloosheid, maar Mother! is een grenzeloze film.

Kevin Toma

null

Mother!

4. Beeldende kunst: Geniaal getekend (****)

Het Cromhouthuis, Amsterdam, t/m 15 november.

De collectie van de Amsterdamse kolenhandelaar Carel Joseph Fodor (161 schilderijen, 302 prenten, 877 tekeningen) kwam na zijn dood uiteindelijk onder het beheer van het Amsterdam Museum. Dat toont nu in het Cromhouthuis een greep uit de tekeningen. De expositie (een dikke twintig tekeningen verdeeld over twee kamertjes) is bescheiden maar schitterend, met top-of-the-bill tekenkunst in zilverstift, loodstift, rood en zwart krijt, bruine inkt, et cetera.

Stefan Kuiper

null

Geniaal getekend

5. Film: City of Ghosts (****)

Regie Matthew Heineman.

In deze intense en huiveringwekkende documentaire zie je hoe leraren en apolitieke feestbeesten transformeren tot verzetsstrijders die, ontsnapt uit Syrië, nu vanuit Duitsland en Turkije onder de vlag van burgerjournalistencollectief Raqqa is Being Slaughtered Silently (RIBSS) afschrikwekkende video's de wereld inzenden. Of je nu clandestiene video-opnamen uit het verwoeste Raqqa ziet of meekijkt terwijl de mannen vanuit hun safehouse materiaal uploaden: de sfeer van angst en wanhoop verdwijnt in City of Ghosts vrijwel nooit.

Kevin Toma

null

City of Ghosts

6. Film: Apichatpong Weerasethakul & Cao Guimarães (****)

Eye, Amsterdam, t/m 3 december.

De Braziliaan Cao Guimarães en zijn Thaise collega Apichatpong Weerasethakul maken prachtig en zachtmoedig werk dat nu in Eye is te zien onder de noemer Locus. Beiden zijn filmmaker en kunstenaar en schakelen moeiteloos tussen speelfilms, documentaires, videokunst en installaties. Eigenzinnig en mysterieus, loom en betoverend, dromerig en hypnotiserend: het enige wat ontbreekt in Eye, is de geur en de warmte van de tropen.

Pauline Kleijer

null

Apichatpong Weerasethakul - Cao Guimarães

Meer over