Nu maar hopen dat Welagen het niet bij een eenmalig uitstapje laat

Policier rond dode schrijver.

null Beeld
Beeld

Hebben we hier een trendje te pakken? De 'literaire schrijver' die zich aan het spannende genre waagt? Hadden we onlangs Frederik Baas oftewel Jan van Mersbergen die met zijn Dagboek uit de rivier een uitstapje naar de loktafel in de boekhandel waagde, deze week voegt zich daar Robbert Welagen bij. Gebruikte Van Mersbergen nog een pseudoniem (dat hij op de achterflap meteen weggaf), Welagen schrijft zijn thriller Nachtwandeling gewoon onder eigen naam.

Hier ook geen omschrijving als 'literaire thriller' op de cover, nee, daar vinden we gewoon de tekening van een drijvend lijk. Een afbeelding die herinneringen oproept aan de prenten die Dick Bruna ooit voor de onvolprezen Zwarte Beertjesreeks van Havank tekende.

Welagen (1981), die voor zijn 'literaire' boeken als Lipari en Het verdwijnen van Robbert voor de Libris Literatuurprijs genomineerd werd, beleefde ongetwijfeld veel genoegen aan het schrijven van zijn eerste policier, waarin hij de paden betreedt van illustere voorgangers als Appie Baantjer en Jan-Willem van de Wetering.

Het verhaal is rechttoe rechtaan. Schrijver Jacob van Herwijnen wint de Sebriko Literatuurprijs (!) en wandelt 's nachts na de uitreiking het Amsterdamse Amstel Hotel uit. Hij slaat linksaf en steekt de Amstel over. Hij moet naar schrijvershotel Ambassade, waar de organisatie van de literaire prijs een kamer voor hem heeft geboekt. Die bestemming haalt hij niet; de volgende ochtend wordt zijn lichaam drijvend in de rivier gevonden.

Nachtwandeling

Robbert Welagen.
Thriller.
Nijgh & Van Ditmar; 240 pagina's; euro 19,99.

Waarna we kennismaken met inspecteur Mudde, een oudere speurneus die met zijn partner brigadier Kramer op zoek gaat naar de dader. Mudde, géén lezer, koopt eerst maar eens het bekroonde boek van de dode prijswinnaar en werpt zich vervolgens op het onvoltooide manuscript (Roman 9) dat de auteur op zijn computer had staan. Leuk, als hij de vondst aan diens uitgever vertelt, reageert deze lekker hebberig: 'Zijn ogen lichten op, alsof de eerste regel van de flaptekst hem ter plekke te binnen schiet. Het laatste boek, het magnum opus, van de vermoorde Jacob van Herwijnen...'

Muddes zoektocht naar de moordenaar voert hem door het literaire wereldje van Amsterdam en dat maakt Nachtwandeling tot een sleutelroman. Het is een wereldje vol haat en nijd, met uitgevers die elkaar vliegen afvangen; de insider zal de nodige personages herkennen. En de dader, ach ja, de dader, lees zelf maar.

En nu maar hopen dat Welagen het niet bij een eenmalig uitstapje laat, want inspecteur Mudde en diens sidekick Kramer (een liefhebber van vuurtorens) zien we graag terug.

Meer over