Nu kijkcijfers teruglopen kiest RTL-directeur Galjaard voor 'creative sabbatical'

Na 21 jaar, waarvan elf jaar als programmadirecteur van RTL, stopt Erland Galjaard. Onder zijn leiding bloeide RTL op met veelbekeken programma's. Nu de kijkcijfers teruglopen, kiest hij voor een 'creative sabbatical'.

Erland Galjaard met Chantal Janzen tijdens de perspresentatie van RTL in 2015. Beeld Foto Koen van Weel / ANP
Erland Galjaard met Chantal Janzen tijdens de perspresentatie van RTL in 2015.Beeld Foto Koen van Weel / ANP

'Programmadirecteuren zijn net voetbaltrainers. Zolang ze goed presteren, mogen ze blijven. Maar er komt onherroepelijk een moment dat het misgaat. Dan is het tijd voor iemand die nieuw elan brengt.' Dat zegt Fons van Westerloo, de ex-baas van RTL's programmadirecteur Erland Galjaard (50). Het gaat de laatste tijd niet goed met de kijkcijfers van RTL4, maar Van Westerloo zou het oneerlijk vinden als hij alleen daarop wordt afgerekend.

Galjaard, fanatiek Feyenoordsupporter, herkent zich wel in de vergelijking met een voetbaltrainer. In 2010 zei hij in de Volkskrant dat je als programmadirecteur ook onder druk staat en beslist over zaken die een groot publiek bezighouden. 'En er moet voortdurend worden gepresteerd. Elke ochtend krijg je een rapportcijfer: de kijkcijfers.'

'Creative sabbatical'

Donderdag maakte Galjaard bekend dat hij na 21 jaar stopt bij RTL, per 1 mei. Hij neemt een 'creative sabbatical'. De afgelopen elf jaar was hij programmadirecteur van RTL4, tot 2012, en algemeen programmadirecteur.

Als kind komt Erland Galjaard al geregeld in televisiestudio's, met zijn vader Hans Galjaard, die furore maakt als hoogleraar humane genetica. In zijn studententijd loopt Galjaard stage bij de tv; het bevalt hem zo goed dat hij stopt met zijn studie politicologie en sociologie.

In zijn begintijd als programmaleider bij RTL4 staat de zender er slecht voor. RTL heeft geen antwoord op SBS-kijkcijferhits als Hart van Nederland en Sterren Dansen op het IJs. 'We waren zoekende en dolende', zegt Galjaard later in een interview met Marketing Tribune. 'Robert ten Brink, Martijn Krabbé, Carlo Boszhard en Irene Moors, ze twijfelden hevig aan zichzelf.' Hij helpt ze te ontdekken 'waar hun specifieke kracht ligt'.

Gooische Vrouwen. Beeld
Gooische Vrouwen.Beeld

Formats van anderen

Als het even kan, geeft hij presentatoren programma's waarmee ze iets hebben. Met presentatrice Linda de Mol, die gek is op spelletjes, maakt hij shows als Miljoenenjacht en Ik Hou Van Holland. Als Martijn Krabbé voorstelt een serie te maken over mensen met schulden, Uitstel van Executie, mag dat.

Galjaard kan goed sleutelen aan formats van anderen, hij weet wat in de smaak valt bij de RTL-kijker. Vijf keer wint hij de publieksprijs voor het beste tv-programma, de Gouden Televizier-Ring: voor de serie Gooische Vrouwen, het persiflageprogramma De TV Kantine, de talkshow Voetbal International (tegenwoordig Voetbal Inside), de talentenjacht The Voice of Holland en SynDroom, over mensen met een verstandelijke beperking.

Onder zijn leiding wordt RTL4 nog meer een familiezender dan voorheen, met programma's gericht op ouders en kinderen tegelijk. Op vrijdag- en zaterdagavonden kijken veel gezinnen naar RTL; mede daarom wordt Galjaard uitgeroepen tot Omroepman van het jaar 2010.

Voetbal International. Beeld
Voetbal International.Beeld

Hulpprogramma's

Critici hekelen in die tijd de vele hulpprogramma's die Galjaard uitzendt. Mensen met een drugsverslaving, slecht opvoedbare kinderen of flaporen worden geholpen, mits ze zich voor de camera blootgeven. Als de tv-recensent van de Volkskrant RTL verwijt te scoren over de rug van kwetsbare groepen, slaat Galjaard terug. Volgens hem maakt 'de gemiddelde, vrij beperkte journalist' die niet snapt dat zijn zender problemen wil oplossen een denkfout.

De kritiek blijft RTL achtervolgen. In 2016 publiceert NRC Handelsblad een serie onthullende verhalen over misstanden bij hulpprogramma's, deze dagen ligt de omroep onder vuur na een mislukte zelfdodingspoging van realitysoapster Samantha de Jong (28), beter bekend als Barbie.

Een van de grote successen van Galjaard is de mede door hem bedachte talkshow RTL Late Night, met Humberto Tan. Bijna vanaf het begin, in 2013, is het een hit. De kijkcijfers lopen op tot gemiddeld een miljoen in 2015.

De TV Kantine Beeld
De TV KantineBeeld

Vrije val

Als Late Night een vrije val inzet - tot onder 300 duizend kijkers - doet Galjaard te weinig om de schade te beperken. Hij gedraagt zich als een voetbaltrainer die te lang vertrouwt op de spits die onder zijn leiding een succes is geworden.

Tv-kenner Bert van der Veer: 'Ik begrijp dat het moeilijk is in te grijpen als je zelf zoiets succesvols hebt bedacht, maar dat had wel moeten gebeuren. Galjaard deed niets. Dat is typerend voor zijn laatste periode, terwijl hij het eerder fantastisch deed.'

De kijkcijferproblemen van RTL zijn niet alleen te wijten aan Galjaard; ook anderen hebben last van concurrenten als Netflix, YouTube en Facebook. Wel is de programmadirecteur te verwijten dat hij en zijn vrouw Wendy van Dijk slecht omgaan met kritiek, vindt Van der Veer. 'De familie Galjaard-Van Dijk heeft heel lange tenen. Dat doet RTL geen goed.'

The Voice of Holland Beeld
The Voice of HollandBeeld

Publiekelijke ruzie

Van Dijk maakte al eens publiekelijk ruzie met NRC-columnist Youp van 't Hek. Die noemde de programmadirecteur recentelijk 'Erdogan Galjaard', omdat de omroep naar zijn mening te veel afstand nam van Voetbal Inside na omstreden grappen over een transgender.

Van Westerloo: 'Ik vind het opvallend dat Galjaard de laatste tijd geregeld optreedt als discjockey. Het is een veeg teken dat hij daarvoor tijd vrijmaakt, naast zo'n zware baan. Zijn interesse ligt kennelijk ergens anders.'

Over een paar maanden heeft de programmadirecteur meer tijd voor zijn passies muziek en voetbal. Twee souvenirs uit zijn RTL-kantoor zal hij volgens zijn woordvoerster absoluut meenemen. Het zijn ingelijste, gedragen shirts van Diego Maradona, met een persoonlijke boodschap van de Argentijn. Die kreeg Galjaard als dank voor het uitzenden van reportages over Maradona. Hij koestert ze; misschien zijn ze hem wel dierbaarder dan de prijzen die hij met zijn tv-programma's won.

SynDroom Beeld
SynDroomBeeld
Meer over