NTR: Zwarte Piet verandert, maar dat kost tijd

De figuur van Zwarte Piet gaat onherroepelijk veranderen in het Sinterklaasjournaal, maar dat zal tijd kosten. Dat schrijven algemeen directeur van de NTR Paul Römer, en mediadirecteur van diezelfde omroep Carel Kuyl in een opiniestuk in NRC.

Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal, wordt verrast door een Zwarte Piet. Beeld anp
Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal, wordt verrast door een Zwarte Piet.Beeld anp

Zij reageren daarmee op een open brief van ruim honderd schrijvers, acteurs en programmamakers die afgelopen vrijdag in dezelfde krant stond. De ondertekenaars roepen de NTR op om als 'moreel kompas' te dienen en Zwarte Piet naar huis te sturen. Volgens hen houdt de omroep alle veranderingen tegen. Römer en Kuyl ontkennen dat.

Snelheid

Römer en Kuyl wijzen erop dat de omroep tien jaar geleden al is begonnen met het veranderen van Zwarte Piet. 'De weg die in 2014 weer is opgepakt, is onomkeerbaar. Dat Zwarte Piet verandert, is evident en vanzelfsprekend. Het gaat alleen nog maar over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering.'

Volgens Römer en Kuyl moet de NTR zijn weg zien te vinden tussen verschillende opvattingen die ook bij de makers van het Sinterklaasjournaal heersen. 'Zoals in de rest van het land vindt niet iedereen van het team van het Sinterklaasjournaal, van acteurs tot schrijvers, hetzelfde. Voor de een kan het niet snel genoeg, voor de ander moet het Sinterklaasjournaal niet voorop willen lopen.'

De discussie over Zwarte Piet brak weer in volle hevigheid los toen Erik van Muiswinkel bekendmaakte dat hij zich genoodzaakt zag om te stoppen met zijn rol als hoofdpiet. Hij is ontevreden over het gebrek aan verandering bij de Pieten. Römer liet daarop weten dat de NTR 'geen moreel kompas' is.

Lees ook:

Wij waren een tv-quizvraag in Australië, in het rijtje 'middeleeuwse gebruiken die niet meer kunnen in Europa', vertelt Erik van Muiswinkel. (+)

'We zijn geen moreel kompas', reageert NTR-directeur Paul Römer op het vertrek van Van Muiswinkel. (+)

De maker van het Sinterklaasjournaal is krankzinnig geworden, vindt Aaf Brandt Corstius. (+)

Meer over