NTR-directeur: NPO onthulde Sesamstraatnieuws te vroeg

Het was niet de bedoeling dat NPO het vertrek van Sesamstraat bij de NPO1 gisteravond al zou aankondigen. Dat zegt algemeen directeur van de NTR Paul Römer. Hierdoor heeft NTR de acteurs en andere betrokken niet kunnen inlichten.

Arjan Smit, Elmo, Tommie, Bert en Ernie vieren het 35-jarige bestaan van de Nederlandse Sesamstraat in 2011. Beeld anp
Arjan Smit, Elmo, Tommie, Bert en Ernie vieren het 35-jarige bestaan van de Nederlandse Sesamstraat in 2011.Beeld anp

Donderdagavond maakte de NPO bekend dat de avonduitzending van Sesamstraat op de eerste zender plaats moet maken voor een talkshow van Omroep Max. Het kinderprogramma is voortaan te zien op de digitale zender Zappelin Xtra.

De uitspraak van NTR-directeur Römer verklaart waarom acteur Aart Staartjes, die de beroemde straat al meer dan dertig jaar bewoont, werd overvallen door het nieuws. Aan HP/De Tijd vertelde hij eerder vandaag dat hij niet was ingelicht over de verandering. 'Ik schrik ervan. Wat vreselijk. Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om.'

Römer stelt dat de omroep in mei hoogte kreeg van de plannen van NPO om Sesamstraat te verplaatsen. 'Er zijn daarna nog vele gesprekken over gevoerd; het is niet zonder slag of stoot gegaan.' Uiteindelijk kan Römer het besluit van de NPO wel begrijpen. 'Van de 550.000 drie tot vijfjarigen in Nederland kon de avonduitzending er maar 20.000 bereiken. Dit is onze belangrijkste doelgroep, dus dan moet je iets veranderen.'

Is dit een teken aan de wand dat Sesamstraat uiteindelijk helemaal zal verdwijnen? Römer: 'Aan elk programma komt ooit een einde, kijk maar naar Lingo en Man Bijt Hond. Inhoudelijk hoeft Sesamstraat nog lang niet klaar te zijn, maar we moeten onze doelgroep wel blijven bereiken. Tijdstipveranderingen zijn in dat opzicht niet goed.'

Bert, Dorien en Ernie. Beeld anp
Bert, Dorien en Ernie.Beeld anp

Kabinet zal zich niet met Sesamstraat bemoeien

'Het is niet aan de politiek om te bepalen hoe laat een programma wordt uitgezonden en op welke plek het te zien is; zei staatssecretaris Sander Dekker van Media eerder in een reactie op het vertrek van Sesamstraat bij NPO1. SP-kamerlid Jasper van Dijk riep Dekker eerder vandaag op in gesprek te gaan met NPO over de kwestie.

Coalitiepartners VVD en PvdA scharen zich achter de staatssecretaris. Zij vinden dat de politiek zich niet moet bemoeien met de programmering van de publieke omroep.

Van Dijk noemt het verplaatsen van Sesamstraat 'een onbegrijpelijk besluit van de managers uit Hilversum die zich blindstaren op kijkcijfers'. Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt vragen bij de kwestie. Minister Bussemaker van Onderwijs verwees naar staatssecretaris Dekker toen haar werd gevraagd naar de kwestie. Als er aanleiding voor is, zal Dekker zeker met de NPO over de kwestie spreken, zei de minister, die toegaf dat ze groot fan is van Meneer Aart.

Plek op NPO3?

Omroep Max-baas Jan Slagter stelt op Twitter voor om het kinderprogramma naar NPO 3 te verhuizen. Hij reageert daarmee op verwijten die hij krijgt omdat Bert en Ernie plaats moeten maken voor een programma van zijn omroep. Slagter stelt dat het jammer is dat er op NPO1 geen plek meer is voor Sesamstraat.

Meer over