De gidsThrillers

Nou ja, als Stephen King het zegt...

null Beeld

Stephen King is de koning van de blurb. Maar hebben we ook iets aan zijn ronkende aanbevelingen?

Niemand weet hoe de chimp aan die gun kwam. Die raadselachtige zin is van de Amerikaanse thrillerauteur Don Winslow uit Broken – zes novellen samengebracht in een verhalenbundel: 656 pagina’s, allereerst te verschijnen in de VS, op 14 april. Gegeven het eerdere succes van titels als Het kartel (2016), Lek (2017) en De grens (2019) zal een Nederlandse vertaling niet lang op zich laten wachten.

null Beeld Harper Collins
Beeld Harper Collins

No one knows how the chimp got the revolver. Als we Stephen King mogen geloven, dingt deze opening mee naar de ‘beste eerste zin’ van het jaar. Zoveel liet hij onlangs weten via Twitter (5,7 miljoen volgers). En waarom ook niet? Met één pennestreek zet Winslow een situatie neer die even intrigerend als absurdistisch is. Chimpansee? Revolver? Daar zijn vast slachtoffers gevallen. Maar binnen welke context?

Ondertussen is het wel mooi meegenomen, zo’n blurb van Stephen King. Hij doet dat wel vaker, wat heet: hij twittert en blurbt zich suf. Meestal staat er zoiets als: ‘Die en die móét je lezen… you can thank me later.’ Je vraagt je bijna af hoe hij nog de schrijftijd vindt voor zijn eigen romans (inmiddels 61), non-fictie (6 titels) en korte verhalen (200).

Ook de Nederlandse auteur Thomas Olde Heuvelt werd gezegend met een quote van De Meester. ‘Briljant en volstrekt origineel’ mocht er namens King op de cover van de herziene editie van zijn horrorthriller Hex (2016) worden gezet – waarin de suspense van het Nederlandse dorpje Beek naar upstate New York is verplaatst. En zie: juist vorige week maakte zijn uitgever Luitingh-Sijthoff met gepaste trots bekend dat de rechten van Olde Heuvelts opvolger Echo (2019) ‘voor tonnen’ aan de Amerikaanse MacMillan-imprint Nightfire Books zijn verkocht.

Niemand weet hoe een jonge Nederlandse schrijver aan een blurb van Stephen King kwam. Zo zou je een thriller ook kunnen beginnen. Ik weet niet of King er een extra zakcentje mee verdient, dan wel dat het hier gaat om vriendendiensten voor collega-schrijvers en uitgevers, of misschien meent hij het allemaal wel écht – lastig in te schatten in de wereld van het spannende boek, waar je dagelijks met superlatieven om de oren wordt geslagen.

null Beeld Luitingh-Sijthoff
Beeld Luitingh-Sijthoff

Maar gelukkig is daar nog On Writing – het standaardwerk van nota bene Stephen King zelf. Met als ondertitel A Memoir of the Craft verscheen zijn verhandeling over het thriller-ambacht voor het eerst in 2000, sindsdien stapelen de uitgebreide edities zich op (Nederlandse titel: Over leven en schrijven, nog steeds leverbaar).

King bespiegelt zijn loopbaan, vertelt hoe hij de valkuilen tijdens het schrijven heeft leren omzeilen, dat je de eerste versie met de deur van je kantoor dicht moet tikken, en die deur bij de tweede versie op een kier kunt laten voor meelezers en de redacteur, over de kracht van de eerste zin (heb ik even gecheckt op de opening van zijn The Shining: ‘Jack Torrance dacht: jij bemoeizieke kleine pik’), het is allemaal hoogst instructief.

Er zijn meer thrillerauteurs geweest met schrijfadviezen, denk aan de tien gouden regels van Elmore Leonard (‘Als het té veel als schrijven klinkt: herschrijven!’), maar moest ik een blurb op On Writing plaatsen, dan werd het: ‘Voor thrillerfans een must’ – zogezegd.

Niet alleen geeft King aspirant-schrijvers adviezen, hij heeft ze ook voor de lezer. Stuit je in de boekhandel op een blurb of een aanbeveling op de achterflap met als strekking: in de traditie van John Grisham/Patricia Cornwell/Mary Higgins Clark/Dean Koontz? Gelijk terugleggen op de onverkochte stapel, dat boek. ‘Mensen die besluiten een fortuin te maken door dezelfde technieken aan te wenden als John Grisham of Tom Clancy zullen niets anders afleveren dan bleke imitaties. Een boek is geen kruisraket.’

Wijze woorden. En dan denk je toch: nou, als Stephen King het zegt… In het geval van Olde Heuvelts veramerikaniseerde Hex: daaraan gaf de Volkskrant in 2016 de volle vijf sterren.

Niemand weet hoe de chimp aan die gun kwam. Ik ga op voorspraak van Stephen King toch maar eens die nieuwe Don Winslow lezen. Het verslag van mijn onderzoek volgt later.

Rob van Scheers leidt u door de ­wereld van de ­thriller. Hugo Blom doet dat volgende week met luisterboeken, Pjotr van Lenteren praat u daarna bij over jeugdboeken.

Meer over