De Volkskrant Boekenraad

Notre-Dame de Paris stormde de Franse bestsellerlijsten binnen

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

Toen in 2015 de aanslag in de Bataclan plaatsvond, reageerden Parijzenaren daarop door met z’n allen A Moveable Feast van Ernest Hemingway te kopen; na de gedeeltelijke verwoesting van de Notre-Dame afgelopen maandag, stormden verschillende edities van Victor Hugo’s De klokkenluider van de Notre-Dame (in het Frans simpelweg Notre-Dame de Paris getiteld) de Franse bestsellerlijsten binnen: in die van Amazon stond de roman uit 1831 woensdagochtend al op de eerste, derde, vijfde, zevende en achtste plaats.

Maar in Nederland lezen we gewoon verder in Serotonine (op 7 in de VK-top-10, op 15 in de CPNB Bestseller 60), terwijl sjamaan Michel Houellebecq daarin toch niets had voorspeld over afbrandende kathedralen. Onze eigen sjamaan, Ilja Leonard Pfeijffer, laat er zijn licht wél over schijnen in Grand Hotel Europa (op 2); want hoewel dat boek maanden geleden verschenen is, biedt het een interessant perspectief op het immense verdriet over notre drame en de honderden miljoenen euro’s die inmiddels al zijn binnengehaald om de kerk maar zo snel mogelijk weer op te bouwen. ‘Wat Europa de wereld te bieden heeft, is zijn verleden,’ aldus Pfeijffer.

Behalve over Franse en Europese wordt deze week gelezen over een van onze eigen, Nederlandse drama’s: de dood van Anne Faber, wier lichaam in oktober 2017 na een dertiendaagse zoektocht, en op aanwijzingen van de dader, gevonden werd. De reconstructie en nasleep van die zoektocht beschreef oom Hans Faber in Anne (met een voor- en nawoord van vader Wim), dat de VK-top-10 binnenkomt op 5.

De Volkskrant Boekenraad top 10

1Max Velthuis: Kikker is kikker; Leopold

2Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3Tim Fransen: Het leven als tragikomedie; Lemniscaat

4Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

5Hans Faber: Anne; Lebowski

6Lammert Kamphuis: Filosofie voor een weergaloos leven; De Bezige Bij

7 Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

8Tim Fransen: Brieven aan Koos; Dag Mag

9Arthur Brand: De paarden van Hitler; Boekerij

10Hans Heessen: Naar Zutphen; IJzer

Tip van Lot Douze (Boekhandel Over ’t Water): Maartje te Horst, Ode aan de kleinste musea van Nederland en de mensen die ze mogelijk maken.

Lot Douze van boekhandel Over het Water, Amsterdam. Beeld Marie Wanders
Lot Douze van boekhandel Over het Water, Amsterdam.Beeld Marie Wanders

Ik had niet gedacht dat ik verliefd kon worden op een boek met foto’s van, onder andere, het Apple Museum Nederland, Het Henny Huisman Museum en het Politiepettenmuseum. Ik bekijk het vertederd, vol respect maar ook een beetje grinnikend – en daar precies de balans tussen. Maartje ter Horst bewaart die balans door de voortreffelijke samenstelling, alsof ze zelf een van de geportretteerden is: ze heeft een klein museum voor kleinste musea opgericht met dezelfde toewijding en zorgvuldigheid als de medewerkers van de kleinste musea. Inderdaad een ode.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over