Notering Oostenrijkse deelneming levert tientallen miljoenen op Philips scoort met beursgang Neutronix

Philips helpt opnieuw een bedrijf naar de beurs te brengen. Het Oostenrijkse Neutronix zal deze maand op de Europese Easdaq-beurs worden genoteerd....

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

De beursgang moet vele tientallen miljoenen guldens opleveren - het bedrijf zelf is honderden miljoenen guldens waard - die het concern zal investeren in nieuwe productiemiddelen om de razendsnelle groei bij te houden. De omzet bedroeg in 1996 circa 300 miljoen gulden, terwijl de verwachte jaarlijkse groei wordt geschat op 25 procent. Directeur Walter Meyrhofer wilde het bericht nog niet bevestigen. 'Daarop wil ik nog geen commentaar geven', zei hij.

Neutronix is een fabrikant van plastic, printplaten en andere elektronica-onderdelen die worden gebruikt in videospelers, tv's, geluidsboxen en autoradio's. De grootste klant is Philips zelf, maar het Oostenrijkse bedrijf werkt ook voor Sony, Nokia, Kodak en Grundig. Voor Unilever maakt het een onderdeel van een vruchtbaarheidstest voor vrouwen.

Die groei van Neutronix is veel sterker dan die van de elektronica-industrie als geheel, waarvan de verkopen nauwelijks sneller stijgen dan 5 procent per jaar. De reden is dat grote merken steeds meer fabricage uitbesteden aan ondernemingen als Neutronix. Die toeleveranciers verstaan de kunst van het produceren tegen lage kosten veel beter dan de merkfabrikanten, omdat het hun kernactiviteit is.

Merkfabrikanten als Philips kunnen zich daardoor concentreren op de unieke technische onderdelen en de marketing. Het gevolg is dat zij minder kapitaal hoeven te investeren in de productie van bulk en hun hoogwaardige kernactiviteiten kunnen blijven uitvoeren in hoge lonen-landen.

De laagwaardige onderdelen die Neutronix maakt worden ontwikkeld op de hoofdvestiging in Althofen, Oostenrijk, terwijl de serieproductie plaatsvindt in het nabijgelegen Hongarije waar het bedrijf tegen lage kosten kan fabriceren. Neutronix heeft in dat land drie vestigingen.

Concurrenten van Neutronix bevinden zich vooral in de Verenigde Staten en Japan. De Amerikaanse rivalen werken volgens hetzelfde principe waarbij lage lonen-land Mexico dienst als locatie voor de productie.

Toeleveranciers moeten in de buurt zijn van de productielocaties van hun grote klanten, reden waarom de veel grotere Amerikaanse spelers niet zomaar hun diensten kunnen aanbieden in Europa.

Neutronix is in 1994 ontstaan door de samenvoeging van verschillende fabrieken, waaronder één van Philips. Over twee tot drie jaar verwacht het Oosternrijkse bedrijf dat nog maar de helft van de omzet afkomstig is van het Eindhovense concern. De andere 50 procent moet dan van andere elektronicabedrijven komen.

Het is niet de eerste deelname van Philips die geld oplevert. Vorige maand verkocht Philips 2 procent van zijn 33-procentsbelang in de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC dat 1,1 miljard gulden opleverde.

Ook de verkoop van een deel van Philips' belang in het Veldhovense ASM Lithography, dat machines maakt voor de productie van computerchips, bracht de afgelopen jaren vele honderden miljoenen guldens op.

Meer over