nieuws

Nostalgisch of niet, het Spookslot van de Efteling moet er na 44 jaar aan geloven

‘De techniek is verouderd en de voorstelling is niet meer van deze tijd’, zegt Efteling-directeur Fons Jurgens.

Bart Dirks
Het Spookslot in de Efteling. Beeld De Efteling
Het Spookslot in de Efteling.Beeld De Efteling

Nergens ter wereld klinkt de Danse macabre, de dodendans van Charles Camille Saint-Saëns, zo griezelig als in het Spookslot van de Efteling. Na de twaalf klokslagen om middernacht gaan de graven open, beginnen hekken en grafstenen te dansen en dwalen de geesten door de catacomben. Menig kind krijgt er de rillingen van over de rug.

Maar wie nog een keer ouderwets wil griezelen in de Efteling, moet snel zijn. Deze zomer gaat het Spookslot uit 1978 tegen de vlakte, zo kondigde het attractiepark in Kaatsheuvel maandag aan. ‘De techniek is verouderd en de voorstelling is niet meer van deze tijd’, zegt directeur Fons Jurgens in het Brabants Dagblad. Het is een attractie die ‘z’n beste tijd tien jaar geleden misschien al wel had gehad’.

Het Spookslot baarde 44 jaar geleden internationaal opzien. Ter promotie nam Kate Bush in en om de Keltische ruïne een film op met een aantal van haar hits. In een wit gewaad danste ze tussen de graven. Maandag begonnen liefhebbers van het Spookslot meteen een petitie om de sloop tegen te houden. Ze zijn bang dat de nostalgie van de Efteling verloren gaat, zeker als er meer achtbaanachtige attracties voor terug zouden komen. Maar de fans lijken vooral uit jeugdsentiment te reageren. Anno 2022 wordt het Spookslot laag gewaardeerd door bezoekers.

Het spookslot werd ontworpen door Ton van de Ven, ontwerper en creatief directeur van de Efteling. Hij deed dat in de stijl van Anton Pieck, de geestelijk vader van het sprookjesbos. Het was destijds de duurste attractie van het Brabantse park, met een bouwsom van 2,5 miljoen gulden (omgerekend naar nu meer dan 3,5 miljoen euro).

Het Spookslot in de Efteling. Beeld De Efteling
Het Spookslot in de Efteling.Beeld De Efteling

In de plaats van het Spookslot komt een nieuwe attractie die 1.250 bezoekers per uur kan ontvangen en die 25 miljoen euro gaat kosten. Meer laat het park er voorlopig niet over los. Daarnaast komen er meer hotelbedden. Met een investering van in totaal 75 miljoen euro de komende jaren wil de Efteling een plaatsje veiligstellen in de topvijf van Europese attractieparken.

In de tuin van het Spookslot staat overigens nog een grafzerk van Kate Bush – die de nog altijd levende zangeres ‘cadeau’ kreeg na de promotieopnamen in 1978. De Efteling hoopt dat graf te schenken aan een museum of een andere bijzondere plek.

Meer over