North Sea Jazz trapt af met trompetfeest

Zal het een benauwd plakfestival worden? De hittegolfachtige weersvoorspelling voor dit weekeinde doet vrezen voor het North Sea Jazz Festival....

Vrijwel alle 180 concerten zijn binnen, en zo’n kleine twintigduizend mensen bevinden zich per dag in één gebouw. Maar het viel reuze mee, vrijdag aan het begin van de avond. Terwijl op buitenpleintjes gebakken kon worden in de zon, de witte wijn goed verkocht en de halve kreeft nog niet, kon je in de zalen van het Rotterdamse Ahoy' genieten van de koelte, al of niet met een meegesmokkeld bord tapas op schoot. Dat was op de veel benauwdere vorige locatie in Den Haag wel anders geweest.

De tweede Rotterdamse editie van North Sea Jazz begon net als vorig jaar relaxt. Wel worden er meer bezoekers verwacht, ondanks of misschien wel dankzij het verhoogde fijnproeversgehalte van het programma. Vrijdag was bijna, zaterdag helemaal uitverkocht. Voor zondag, muzikaal de meest veelbelovende dag, zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Eén van de eerste concerten was van trompettist Terence Blanchard, die met het Metropole Orkest muziek uitvoerde die hij heeft gemaakt bij de films van Spike Lee. Het was een beetje tam, met weinig opwindende bijdragen van onder meer zangers Patti Austin en Bilal, een risico als je bij de nogal doorsnee jazzy Hollywoodsoundtrack de film weglaat. Blanchard speelde wel goed, met strakke nootbuigingen en een degelijk geluid op bügel.

Het mooie van dit soort Europese festivals is dat ze de minder bekende Amerikanen de kans geven uit te pakken met grote bezettingen die in hun vaderland economisch onhaalbaar zijn.

Trompettist Charles Tolliver is volkomen ten onrechte nooit een grote carrière beschoren geweest. Net als zijn tenorsaxofonist Billy Harper en de indrukwekkende ritmesectie van zijn big band – George Cables op piano, Cecil McBee bas en Victor Lewis op drums, was hij jong in de voor de jazz slappe jaren zeventig en heeft hij zich nooit aan de fusion gewaagd.

Na zijn bijdrage aan de laatste cd van Andrew Hill krijgt hij wat meer aandacht, en die grijpt hij met beide handen aan. Vooral het eerste, lange stuk was zo’n ‘hier ben ik’-fanfare waar Amerikaanse musici nog altijd zo goed in zijn, een funky compositie vol uitroeptekens, waarin Tolliver zijn niet geringe kunnen op de trompet ten toon spreidde. Extreem gebogen noten, lenige buitelingen, een glanzende toon. Jammer alleen dat de zaalversterking nogal modderig klonk.

Hoewel de richtingaanwijzers van vorig jaar, die twee kanten tegelijk uitwezen afhankelijk van hoe je ze benaderde, inmiddels zijn vervangen door duidelijker en minder Zen-achtige bordjes, was het daarna in Ahoy toch even zoeken naar Madeira, de ECM-zaal.

Daar begon toetsenist Christian Wallumrød met zijn ensemble de avond: Scandinavische geïmproviseerde muziek van de soort waar het label groot mee is geworden. Even de oren opnieuw afstellen na Tollivers kopergeweld, dan hoorde je prachtige klanken, als het ware om stilte heen opgebouwd, met ietwat plechtige maar warme, bijna volks aandoende melodieën. Ook deze groep telde een bijzonder trompettist, Arve Henriksen, op onnavolgbare manier noten knedend, zo zangerig dat het leek of er een ziel in het instrument huisde.

Het trompetfeest ging verder bij het stevige en erg lekkere concert dat de Noorse trompettist Mathias Eck gaf in de spiegeltent. Ongedwongen, vet, groovend en met een clubje jonge openminded muzikanten. Echt een voorbeeld van de spannende Europese jazz die dit jaar meer dan tweederde van de programmering uitmaakt.

Dat aandeel kan nog oplopen, want enkele oude Amerikaanse helden hebben afgezegd: bassist Ron Carter, pianist Hank Jones en trombonist Bob Brookmeyer. Het concert van Carter wordt zaterdag gelukkig vervangen door twee tenorgiganten die eigenlijk nooit hadden mogen ontbreken: Johnny Griffin en Benny Golson. Het North Sea-feest is nog maar net begonnen.

Meer over