TipsNorth Sea Jazz

North Sea Jazz: stokoud en springlevend

Vandaag start North Sea Jazz Festival. De redactie omcirkelde deze zeven highlights in het programma, van golden oldies tot vers talent en van Philly tot Togo.

The O'Jays Beeld Philip Lindeman
The O'JaysBeeld Philip Lindeman

The O’Jays, vrijdag, Nile

Het is nauwelijks voor te stellen, maar de Amerikaanse O’Jays spelen vanmiddag voor het eerst in Nederland. Het zangtrio dat begin jaren zeventig een paar legendarisch geworden soulhits als Backstabbers, Love Train en For The Love Of Money uitbracht, kent nog altijd twee leden van het eerste uur, Eddie Levert en Walter Williams.

Levert had de wat rauwere, diepdoorleefde stem waaraan Williams zijn rake, zoetgevooisde accenten toebracht. De O’Jays maakten destijds samen met Harold Melvin & the Blue Notes, Billy Paul en the Three Degrees deel uit van de zogeheten Philly Sound, vernoemd naar het platenlabel Philadelphia International Records, waarbinnen producers Gamble & Huff de scepter zwaaiden.

Nubya Garcia, zaterdag, Darling

De tot Volkskrant-podium gedoopte Darling-zaal staat zaterdag volledig in het teken van de nieuwe Britse jazz, die de laatste tijd zo hevig floreert. Wij kijken vooral uit naar de jonge tenorsaxofoniste Nubya Garcia (25). Zij speelde al een voorname rol op de eerder dit jaar verschenen compilatie We Out Here met nieuw Brits jazztalent, en bracht zelf ook een fraai, swingend mini-album uit. Ook in eigen land wordt ze als een van de grote beloften beschouwd.

Nubya Garcia Beeld Philip Lindeman
Nubya GarciaBeeld Philip Lindeman

Dan Weiss Starebaby, zaterdag, Yenisei

Zoals elk jaar zijn er nogal wat belangrijke jazzartiesten die niet onder eigen naam op het programma staan, maar meedoen met een ander ensemble. Pianist Craig Taborn bijvoorbeeld. Hij doet mee met drummer Dan Weiss, die eerder dit jaar het fraaie maar niet makkelijk te doorgronden album Starebaby uitbracht.

Taborn en gitarist Ben Monder vechten om aandacht in composities die robuust en een tikkeltje abstract aandoen, maar je wel bij de lurven grijpen. Juist live zou deze vijfmansband weleens behoorlijk kunnen imponeren.

Dan Weiss Starebaby Beeld Philip Lindeman
Dan Weiss StarebabyBeeld Philip Lindeman

Vijay Iyer Sextet, zondag, Madeira

Misschien wel de mooiste jazzplaat, anders zeker een van de meest geprezen albums van 2017 is Far From Over van het Vijay Iyer Sextet. Hun Amerikaanse pianist was de afgelopen jaren diverse keren in Nederland te zien, maar niet eerder met dit sextet, waarin onder meer de saxofonisten Steve Lehman en Mark Shim een voorname rol vervullen.

Iyer zelf houdt de complexe composities steeds heel handig transparant en smeedt oude bebop en hedendaagse dance-ritmes aaneen alsof het zo bedoeld is. Dit belooft laat in het festival een absoluut hoogtepunt te worden.

Vijay Iyer Sextet Beeld Philip Lindeman
Vijay Iyer SextetBeeld Philip Lindeman

Ibeyi, vrijdag, Darling

In het kunstige zangwerk van de tweelingzussen Lisa-Kaindé en Naomi Diaz komen werelden samen. Bulgaarse polyfonie, Cubaanse ritmiek en Nigeriaanse Yoruba, om maar eens wat te noemen. En toch klinkt de wonderlijke en warme elektronische muziek van de zussen toch vooral ook als pop. Als heel kunstzinnige pop, zelfs.

Op de vorig jaar verschenen plaat Ash komt een parade van grote namen voorbij, uit de jazz en de pop. In Deathless wordt de Afrikaanse koorzang aan elkaar gehaakt door de sax van Kamasi Washington, en in het koele latin-hiphoptrackje Me Voy doet de Spaanse Mala Rodriguez het rapwerk. Het kan live op North Sea Jazz ook alle kanten op, dus zijn we vooral heel benieuwd naar Ibeyi in de Darling.

Ibeyi Beeld Philip Lindeman
IbeyiBeeld Philip Lindeman

Robert Finley, zaterdag, Congo

Een man met gevoel voor humor. Robert Finley uit Bernice, Louisiana, werkte een leven lang als timmerman, maar werd blind, en verlegde de aandacht naar het straatmuzikantschap. Finley werd ontdekt door Dan Auerbach van The Black Keys en nam op 64-jarige leeftijd een door blues en soul getrokken plaat op. De titel: Goin’ Platinum! Ja, Robert Finley heeft er zin in.

Zijn scheurende soulstem doet soms wat denken aan die van Tom Jones, zoals in het heerlijke en een tikje kwaadaardige nummer Medicine Woman. Maar ook in gloeiende gospel doet Finley het goed, luister maar naar zijn single Holy Wine.

North Sea Jazz heeft ook zin in Robert Finley.

Robert Finley Beeld Philip Lindeman
Robert FinleyBeeld Philip Lindeman

Togo All Stars, zaterdag, Mississippi

Het kost nogal wat moeite om het gezelschap Togo All Stars uit Togo op wereldtournee te krijgen: alleen het verkrijgen van de benodigde visa is al een hoofdpijndossier. Maar ze komen, uiteraard ook naar North Sea Jazz, en daar mag het festival best opgewonden over zijn.

Want de muziek van de Togo All Stars is dat ook. De band combineert Ghanese highlife met Nigeriaane afrobeat en -funk en dus groovende saxen. En dan wordt, bijvoorbeeld op de vorig jaar verschenen plaat Togo All Stars, ook nog de voodoo in het zonnetje gezet. Luister naar het nummer Way Out of Sadness, en de zon breekt door het meest bedompte humeur. De Togo All Stars maken feestmuziek met een toch ernstige – want doorleefde – ondertoon, en ook die kunnen we in Ahoy goed gebruiken.

Togo All Stars Beeld Philip Lindeman
Togo All StarsBeeld Philip Lindeman
Meer over