North Sea Jazz richt zich op nieuwe lichting

ROTTERDAM De nieuwe jazzgeneratie staat centraal op het komende North Sea Jazz Festival, 9,10 en 11 juli in Rotterdam. Elektronische muziek staat vermeld als ‘Hyperrhythm’ en ‘OK Computer’....

Een verzameling interessante namen maakt zijn opwachting: Jason Moran, Chris Potter, Kurt Elling, Dimlite, Mike Slot, Dorian Concept, Knalpot, Machinefabriek / Gareth Davis, Timuçin Sahin en Rudder. Een combinatie om naar uit te kijken is de veelzijdige componist Steve Lehman met zijn leermeester Anthony Braxton.

Opvallend is ook de sterke programmering in The Nile op zondag met Katie Melua, Buddy Guy, Ben Harper, Joss Stone en Stevie Wonder. De Yukon op zondag springt eruit met artiesten als Jagga Jazzist, Nick Bärtsch’s Ronin, Black Dub featuring Daniel Lanois, Brian Blade en Trixie Whitley and Christopher Thomas.

Artist in Residence is de man die velen heeft geïnspireerd tot (elektronische) improvisatie: free jazzheld Ornette Coleman. De toonaangevende musicus speelt vrijdag in This is our Music Now, met saxofonist Joshua Redman en Charlie Haden. Zaterdag richt hij zich met Prime Time op collectieve improvisatie. Met de Marokkaanse band Bachir Attar & The Master Musicians of Jajouka sluit hij af.

Meer over