North Sea Jazz blijft mogelijk toch in Den Haag

De gemeente Den Haag, het Nederlands Congres Centrum (NCC) en de organisatoren van het North Sea Jazz Festival gaan deze week serieus onderzoeken of zij het North Sea Jazz Festival kunnen onderbrengen in paviljoententen bij en rond het Nederlands Congres Centrum (NCC)....

De drie partijen rekenen op een akkoord. Dat meldden maandag wethouder Engering (VVD, cultuur) en festivaldirecteur T. van den Hoek na een extra vergadering in Den Haag over de toekomst van het North Sea Jazz Festival.

Vorige week werd bekend dat het North Sea Jazz Festival waarschijnlijk per 2006 naar het Rotterdamse Ahoy' verhuist. De reden daarvoor is dat enkele zalen, waaronder de Statenhal, van het Nederlands Congres Centrum (NCC) worden afgebroken om ruimte te maken voor de nieuwbouw voor de Europese politieorganisatie Europol. Het NCC is dan te klein voor de dagelijkse stroom van 23.000 bezoekers an het festival.

Volgens een zegsman van het drie dagen durende festival ligt er nu een 'aantrekkelijk en geloofwaardig' aanbod van de gemeente Den Haag op tafel en gaan de drie partijen er vanuit dat zij de komende week een oplossing vinden. North Sea Jazz is daarmee mogelijk voor Den Haag gered. Inhoudelijk doen Engering en Van den Hoek geen mededelingen over het aanbod van het Haagse gemeentebestuur.

Eerder werd een plan om tenten in te richten bij het NCC afgeserveerd omdat dat te veel zou kosten en logistiek te ingewikkeld was. Volgens Van den Hoek en Engering worden er de komende week alsnog tekeningen van één tot drie paviljoententen bij het NCC gemaakt. 'We kijken naar een goede, passende oplossing die past bij de allure en eisen van North Sea Jazz', zei de cultuurwethouder.

De gemeente, het NCC en de festivalorganisatoren praten volgende week maandag verder. Het spoedonderzoek draait deze week onder meer om de veiligheid, de benodigde vergunningen, obstakels voor het verkeer, de kosten en de inrichting van de accommodatie.

Den Haag liet vorige week al weten dat zij alles op alles wil zetten om het festival voor de stad te behouden.

Meer over