North Sea brengt bijna elke jazzheld

Bijna alle beroemde jazzhelden van dit moment en veel soulartiesten zullen deze zomer te horen zijn op het North Sea Jazz Festival in Den Haag....

Van onze medewerker Koen Schouten

Het aantal jazzlegendes uit de hoogtijdagen wordt elk jaar minder, maar wie nog leeft speelt deze zomer op North Sea. Dave Brubeck, Wayne Shorter, Jackie McLean, McCoy Tyner, Pat Martino, Lee Konitz, Hank Jones en Toots Thielemans zullen optreden, evenals bassist Charlie Haden en zijn befaamde Liberation Music Orchestra.

Hoofdgast is de tenorsaxofonist Michael Brecker. De man die zijn stempel heeft gedrukt op generaties jonge saxofonisten zal als Artist in Residence concerten geven met zijn Quindectet, zijn Quartet, het eclectische Noorse bandje Farmers Market en hij zal een soloconcert geven.

Het Congrescentrum zal over twee maanden opvallend dichtbevolkt zijn met supergitaristen. Daaronder zijn Carlos Santana, Pat Metheny, Mike Stern, Kurt Rosenwinkel, Bill Frisell, John Scofield, Larry Carlton en Buddy Guy.

Daarnaast is zo'n beetje de complete moderne soul aanwezig met artiesten als Alicia Keys, Angie Stone, Macy Gray, Anthony Hamilton en Amp Fiddler. Oude rotten op dat gebied zijn James Brown en Patti LaBelle.

Thema's dit jaar zijn ''ody Electric' met jazzrock door onder meer de Jaco Pastorius Bigband en 'South Africa Ten Years Into Democracy' met toonaangevende musici uit dat land, zoals Hugh Masekela, Winston Mankuku en Ladysmith Black Mambazo. Een ander thema is 'Jazz at the Movies', met onder meer het Raymond Scott Orchestrette en de befaamde filmcomponist en pianist Lalo Schifrin, bekend van misdaad-soundtracks als Bullit, Dirty Harry, Enter the Dragon en Mission Impossible. De jaarlijkse compositieopdracht is verleend aan de jonge Tilburgse pianist Harmen Fraanje. Het is de op één na laatste keer dat North Sea Jazz in Den Haag wordt gehouden. In 2006 verhuist het festival naar Rotterdam.

Meer over