RecensieHet Noors Solistenkoor

Noren brengen ode aan de ontspannen zangkunst ★★★★☆

Het Noors Solistenkoor.Beeld Het Noors Solistenkoor

Een geheimtip kun je het Noors Solistenkoor niet meer noemen, daarvoor treedt de prachtclub uit Oslo de laatste seizoenen iets te vaak in Nederland op. Toch blijft het een sensatie, een koorklank zo zuiver als fjordwater, zingen dat grenst aan neuriën, de pret die er onder dirigent Grete Pedersen steevast van afspat.

De Noren koppelden in het Amsterdamse Muziekgebouw Scandinavisch werk aan de Messe pour double choeur van de Nederlandse Zwitser Frank Martin. Het meesterwerk uit 1926 rees helder op, met stemmen die als laagjes leken te zijn gestapeld. Raffinement zat ook in het krachtig aanzetten van een lettergreep, waarna de klank binnen een milliseconde weer werd teruggenomen. Het publiek was beduusd, bleek uit de geladen stilte na de slotnoot. Ook die valt trouwens terug te luisteren via nporadio4.nl.

Andere troeven speelde het koor uit in muziek van noordelijke titanen als Gunnar Eriksson en de in juni overleden Sven-David Sandström. Erikssons Romanska bågar (Romeinse bogen) begon met murmelen dat zoemen werd, overging in een zweeftoestand, waarna een sopraanstem zichzelf naar een krankzinnige hoogte lanceerde. 

Toegegeven, sommige leden van het Solistenkoor zongen hun solo’s bevangen. Andere kwamen juist los, zoals twee sopranen in een half geïmproviseerde potpourri van Noorse volksmuziek. Inmiddels hadden de twintig zangers zich verspreid over de zaal, dirigent Pedersen stond in het gangpad te seinen. De voor zoemkoor bewerkte liedjes over zonsopgang en Godsvertrouwen werden een ode aan de ontspannen zangkunst. Laat ze gauw terugkomen, de Noren.

Martin, Eriksson, Sandström e.a.

Klassiek

★★★★☆

Door: Het Noors Solistenkoor o.l.v. Grete Pedersen. 

27/10, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Terugluisteren via nporadio4.nl.

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over