Nipkowschijf

Nominaties Nipkow­schijf bekend, ereschijf gaat naar het Sinterklaasjournaal

Nominaties voor Srebrenica, Nieuwsuur en Even tot hier.

Stefan de Walle als Sinterklaas en presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van het Sinterklaasjournaal.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Stefan de Walle als Sinterklaas en presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van het Sinterklaasjournaal.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

De Ere Zilveren Nipkowschijf wordt dit jaar uitgereikt aan de makers van het twintig jaar oude Sinterklaasjournaal (NTR), dat de laatste jaren nadrukkelijk betrokken werd bij de felle maatschappelijke discussie rond de figuur van Zwarte Piet. Al in 2015 kreeg het door Dieuwertje Blok gepresenteerde programma een nominatie voor de Nipkowschijf, vanwege de creatieve rol die het speelde in de discussie. De onregelmatig toegekende Ereschijf ging vorig jaar naar Matthijs van Nieuwkerk, die na vijftien seizoenen stopte met De wereld draait door.

Srebrenica: De machteloze missie van Dutchbat van Coen Verbraak (BNNVara), het actualiteitenprogramma Nieuwsuur (NPO) en de satirische show Even tot hier (BNNVara) van Niels van der Laan en Jeroen Woe zijn door een jury bestaande uit Nederlandse televisierecensenten genomineerd voor de jaarlijkse Zilveren Nipkowschijf, de prijs voor het beste televisieprogramma van het jaar.

Coen Verbraak won eerder in 2010 de Nipkowschijf voor zijn interviewreeks Kijken in de ziel (RVU). Zijn driedelige reconstructie van de rol die Dutchbat 25 jaar geleden speelde bij de genocide van achtduizend moslimmannen werd eerder genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel.

De eervolle vermelding ging dit jaar naar de vijfdelige documentaireserie De wasstraat (Human), een portret van een moderne wasstraat in Deventer, waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ werken. In 2019 was de laatste eervolle vermelding voor Joardy Season van Jim Deddes en Jan Hulst.

De Zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 uitgereikt. De afgelopen jaren ging de prijs naar Zondag met Lubach (2016), Schuldig (2017), De luizenmoeder (2018) en Stuk (2019). Vorig jaar won Brieven aan Andalusië van Stef Biemans.

Voor de Volkskrant zaten Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema in de jury. De winnaar wordt bekendgemaakt op 24 juni.

Meer over