Nominaties dansprijzen naar bedreigde gezelschappen

Van de drie voorstellingen die genomineerd zijn voor de VSCD-prijs voor de meest indrukwekkende dansproductie van het seizoen, zijn er twee van gezelschappen waarvan de structurele subsidie per 2005 is stopgezet....

RAZ kreeg de nominatie voor Nieuwe Blijdschap en Rogie en Company voor Echo/Paintings. Daarnaast heeft de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD) Drawn Onward van het Nederlands Dans Theater I genomineerd voor deze prijs. Voor de Zwaan voor de beste dansprestatie zijn genomineerd: Roni Haver (Club Guy en Roni) voor haar rol in Myrrh en Cinnamon, Parvaneh Scharafali (NDT I) voor haar rol in Drawn Onward en Ruta Jezerskyte (Het Nationale Ballet) voor haar rol van boerenmeisje Zerlina in Don Giovanni. Tot aan de bekendmaking en uitreiking op 7 oktober 2005 tijdens de Nederlandse Dansdagen kunnen er nog door de zevenkoppige dansjury van de VSCD nominaties worden toegevoegd.

Ontdekking bij

restauratie

van Rembrandt

ANP

DEN HAAG

Museum het Mauritshuis in Den Haag haalt het laatste zelfportret van Rembrandt (1669) maandag 28 februari 'van zaal' voor restauratie. De kunsttempel kijkt er reikhalzend naar uit, want misschien levert de operatie wel informatie op over de raadselachtige zwarte biezen die aan drie randen van het zwaar vervuilde doek geschilderd blijken te zitten.

Die vondst, onder de verf, is het resultaat van het recent afgeronde onderzoek voor het monumentale boek Portretten in het Mauritshuis waaraan jaren is gewerkt. Het onderzoek naar de eigen collectie portretten leverde nog meer nieuwe informatie op, met als spectaculair effect de 'hereniging' van een bruid en bruidegom, bij hun verloving in 1538 geschilderd door de Duitser Bartholomäus Bruyn de Oude.

De lieflijke bruid, een publieksfavoriet, hing jarenlang wat verloren in het Mauritshuis. Het paneel was duidelijk het ene van twee verlovingspendanten. De onderzoekers vonden nu ook de identiteit van de bruidegom.

Pamuk aangeklaagd

wegens aanzetten tot haat

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Turkse schrijver Orhan Pamuk moet voor de rechter komen wegens uitspraken die hij gedaan heeft in een Zwitserse krant. 'Dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs zijn in Turkije vermoord. Bijna niemand durft erover te praten, behalve ik', luidde de gewraakte uitspraak van de befaamde literator in de Tagesanzeiger. Twee Turkse juristen hebben hem aangeklaagd wegens overtreding van 'artikel 159 en 312 van het Turkse wetboek van strafrecht', betreffende het 'belachelijk maken van de Turkse nationale identiteit' en 'aanzetten tot haat'.

Meer over