Nokia boert wel goed in mobiele telefonie

In tegenstelling tot Philips is het Finse telecomconcern Nokia zeer te spreken over zijn divisie mobiele telefonie. Terwijl Philips deze week aanhoudend zware verliezen bekendmaakte, boekte Nokia met zijn zaktelefoons in de eerste helft van het jaar een omzetgroei van 13,5 miljard tot bijna 19 miljard markka (7 miljard gulden)....

ANP

STOCKHOLM

Nokia publiceerde gisteren zijn halfjaarcijfers, waarbij aparte winstcijfers over de afzonderlijke bedrijfsonderdelen achter werden gehouden.

Het concern als geheel boekte een nettowinst van 4,2 miljard markka (1,5 miljard gulden) tegen 2,4 miljard markka (88 miljoen gulden) in het eerste halfjaar van 1997. De concernomzet maakte een sprong van 24,4 miljard tot 33,3 miljard markka (12,3 miljard gulden).

Het tweede kwartaal was goed voor records. De nettowinst steeg met 63 procent tot 2,2 miljard markka (803 miljoen gulden), op een omzet die 41 procent hoger lag op 18,4 miljard markka (6,8 miljard gulden). In de divisies mobiele telefonie en telecommunicatie kwam de omzetgroei uit op respectievelijk 50 en 45 procent. De andere divisies leden een omzetverlies van 15 procent. Nokia heeft ruim 41.500 mensen in dienst.

Topman Jorma Ollila was zo tevreden dat hij voorspelde dat Nokia het dit jaar nog iets beter zal doen dan de voorziene omzetgroei van 25 tot 35 procent. Hij gaf hoog op van het verkoopsucces van het nieuwste model zaktelefoon. De snelle digitalisering van de Amerikaanse markt versterkte verder Nokia's marktpositie. Ruim 80 procent van de Nokia-telefoons is digitaal.

Meer over