BOEKENOORLOG IN INKT

Nog een echte aanwinst in de kinderboeken over de oorlog

null Beeld

In maart en april wil elke kinderboekenuitgever de lezers toch weer overtuigen: dit ene verhaal over de Tweede Wereldoorlog ontbrak nog. Soms is dat ook echt zo.

Zoals Oorlog in inkt van de relatief onbekende schrijvers Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda. Zij bestudeerden bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie kriebelige en krasserige dagboeken die kinderen en jongeren tijdens de bezetting bijhielden. Bovendien bezochten ze de schrijvers, die bijna allemaal nog in leven bleken.

Dit leverde veertien bijzondere korte verhalen op. De 10-jarige Henk vertelt indringend over het bombardement op Rotterdam, vanuit een schuilkelder. Jeanne van 16 uit Emmen verliest haar vriendin Bets, die Joods is. De 15-jarige Annie uit Voorburg sluit zich na haar eindexamen aan bij de Jeugdstorm. Haar vriend Frans, met wie ze één keer afspreekt, vertrekt naar het Oostfront.

Het boek maakt indruk door de terloopse manier waarop de verhalen worden verteld. De intimiteit van alledaagse gebeurtenissen, zonder drama of opsmuk. Vriendschappen die abrupt aflopen, zonder dat duidelijk is hoe het verder gaat. Zoals het werkelijk gegaan moet zijn. Een aanwinst. (Pjotr van Lenteren)

Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda: Oorlog in inkt.  Met illustraties van Steef LieftingPloegsma; € 19,99. Vanaf 10 jaar

Meer over