nieuwsNOBELPRIJS

Nobelprijzen 2018 en 2019 toegekend aan Poolse Olga Tokarczuk en Oostenrijker Peter Handke

De Nobelprijs voor Literatuur is toegekend aan Olga Tokarczuk en Peter Handke, zoals om 13 uur bekend werd gemaakt in Stockholm.

Redactie
De Oostenrijker Peter Handke in 2014. Hij krijgt de Nobelprijs voor Literatuur voor 2019 toegekend..  Beeld EPA
De Oostenrijker Peter Handke in 2014. Hij krijgt de Nobelprijs voor Literatuur voor 2019 toegekend..Beeld EPA

Peter Handke (1942) krijgt de Nobelprijs voor Literatuur van 2019 toegekend. Hij is onder meer bekend door zijn toneelstukken Publikumsbeschimpfung en Die Angst des Tormanns beim Elfmeter. De Oostenrijker experimenteert graag met taal en probeert soms de grens tussen realisme en fictie op te heffen. Ook schrijft hij gedichten, essays en proza. Hij verkent volgens de jury ‘de periferie en de specificiteit van het menselijk bestaan’ met zijn taalkundige vindingrijkheid.

Olga Tokarczuk krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2018 toegekend. Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo
Olga Tokarczuk krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2018 toegekend.Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo

Olga Tokarczuk (1962) krijgt de Nobelprijs die vorig jaar niet is uitgereikt vanwege een seksschandaal rond de echtgenoot van een lid van het nobelcomité.

De jury roemt haar omdat omdat ze van ‘het verleggen van grenzen een levensstijl heeft gemaakt’. Ze is bekend van De rustelozen, een fragmentarische roman waarin onder meer het hart van Chopin en het afgezette been van de Vlaamse chirurg Philip Verheyen een rol spelen, en dat de prestigieuze Man Booker International Prize won.

Misbruik

De Zweedse Academie had een inhaalslag te maken: vorig jaar kon de prijs niet worden toegekend, vanwege een ontwrichtende seksschandaal rond de echtgenoot van een van de Academie-leden. Toen bekend werd dat hij tussen 1996 en 2017 zeker achttien vrouwen heeft misbruikt, besloten diverse leden uit de Academie te stappen. Ook werden de namen van winnaars vroegtijdig gelekt. Een ongekende situatie, want de leden werden voor het leven benoemd, en waren dus formeel niet gerechtigd eruit te stappen.

Om die reden is, na een periode van afkoeling, herschikkingen en herziening van de reglementen, dit keer de Nobelprijs 2018 én die van 2019 toegekend. Beide bekroonde auteurs ontvangen een geldbedrag van ongeveer 8 miljoen Zweedse kronen, ofwel bijna een miljoen euro.

Eerder dit jaar verscheen van Olga Tokarczuk Jacobsboeken, een vuistdik epos over de strapatsen van een zelfverklaard Verlosser. Waargebeurd en boeiend tot het einde, oordeelde recensent Joris van Casteren.

Met een lang gedicht gaat Peter Handke ‘de duur’ te lijf. De duur van wat? De duur van woorden, de duur van het denken, de duur van alles wat de dichter voortbrengt. Lees onze recensie van Gedicht aan de duur.

Is de Zweedse Academie, die de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt, nog wel geloofwaardig na de ordinaire machtsstrijd als gevolg van een seksschandaal? Hoe een seksschandaal een eerbiedwaardig instituut bezoedelde.

Meer over