Nitin Sawhney slaat brug naar flamenco en dance

Nitin Sawhney is een van de grote artiesten van het Londense Outcaste-label, dat in de afgelopen jaren bekend werd als de belangrijkste platenmaatschappij voor muziek van de tweede generatie Indiase emigranten in Engeland....

Indiase muziek, westerse pop, dance en hiphop versmelten in zijn veelkleurige songs, die weer zijn voorzien van intelligente, sprekende teksten.

Met gastrollen van onder anderen 4 Hero-drummer Marque Gilmore en Dream Warriors-rapper Spek is Beyond skin een uitmuntend album met alleen maar sterke nummers.

Nitin Sawhney, die bij eerdere Nederlandse concerten al indruk maakte met zijn live-band, treedt op vrijdag 8 oktober op in het Theater aan het Spui.

John Paul Jones. Zooma. Discipline Global Mobile.

Robert Plant en Jimmy Page mochten samen dan het muzikale gezicht vormen van Led Zeppelin, multi-instrumentalist John Paul Jones speelde als arrangeur minstens zo'n belangrijke rol binnen de Engelse rockband. Zooma is Jones' eerste solo-album en komt uit op het Discipline Global Mobile-label van Robert Fripp. Een veelzijdige collectie rocksongs, afwisselend opgebouwd rond stevige bas- of gitaarriffs en verfijnde semi-akoestische stukken. Heel 'Zeppelin' eigenlijk, al past de plaat ook heel goed op Fripps label: Jones' instrumentale nummers tonen een zekere verwantschap met die van Fripps King Crimson.

John Paul Jones geeft vrijdag 8 oktober een concert in het Lucent Danstheater, aanvang 20 uur.

Andrea Parker: Kiss my arp. MoWax.

Andrea Parker is een van die bijzondere talenten van het triphop-label MoWax. Dat bewijst de Engelse dj-producer-zangeres opnieuw met Kiss My Arp, een album vol modern getoonzette triphop, waarin ze elektronische songs combineert met orkestrale instrumentaties. Muziek voor de late uurtjes, met als grote troef Parkers mooi zwoele stem. Ze staat op vrijdag 8 oktober in de Asta-zaal van Crossing Border.

Rahzel: Make the music 2000. MCA.

Rahzel maakte al naam als 'human beatbox' bij de Amerikaanse hiphop-groep The Roots. Op dit eerste solo-album laat hij pas echt horen wat hij in zijn mars heeft. Rahzel tilt de enigszins naar de achtergrond verdrongen kunst van het beatboxen (waarmee met de mond dicht bij een microfoon instant hiphop-beats worden geproduceerd) naar een nieuw niveau. Hij houdt het niet bij het imiteren van slagen en scratches, hij kan zo ongeveer alle sounds die een dj met twee platen uit zijn draaitafels tovert tot klinken brengen. Niet genoeg om een heel album te boeien, maar wel zeer virtuoos, en live ongetwijfeld spectaculair.

Rahzel & Band spelen op vrijdag 8 oktober in de Nieuwe Kerk.

Meer over