In de modeGrunge

Nirvana op vol volume, lompe laarzen aan en gáán: deze winter maakt grunge een comeback

Als het aan de grote ontwerpers ligt, gaan we terug naar de jaren negentig, naar de grauw-groezelige looks van de grungeperiode, vol mottige breisels met gaten en afgeragde spijkerbroeken. Een ‘schijt aan alles’-look die wonderwel past bij tijden waarin ongenoegen en rebellie hoogtij vieren.

Miu Miu, Burberry, Valentino, Rag & Bone, Maison Margiela, Miu Miu. Beeld Imaxtree
Miu Miu, Burberry, Valentino, Rag & Bone, Maison Margiela, Miu Miu.Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

We gaan terug naar de jaren negentig, naar de grauw-groezelige looks van de grungeperiode, vol mottige breisels met gaten, te grote jassen en afgeragde spijkerbroeken met scheuren. Dat alles aangevuld met punkelementen als zwart leer, visnetkousen, Schotse ruiten en veiligheidsspelden. Een ‘schijt aan alles’-look die wonderwel past bij tijden (en maanden, want: hóé lang is het al wel niet januari?) waarin ongenoegen, boosheid en rebellie hoogtij vieren. Groot verschil met de echte grungetijd: de looks op de catwalks zagen er wel rommelig uit, maar niet kapot of armoedig. Miu Miu had heel goed gekeken naar de garderobe van Courtney Love, anderen meer naar die van haar geliefde Kurt Cobain, of van Claire Danes in de nineties-serie My So-Called Life.

Hoe gaan wij het dragen?

Eigenlijk is de grungelook een ideale look voor wie thuiswerkt, kouwelijk is, geen zin heeft om lang na te denken over haar imago en de kleren graag ruim draagt. De luie Lies trekt wat uit de kast, gooit alle lagen kriskras over elkaar en draagt er grove schoenen of laarzen onder – ook handig voor de dagelijkse buurtwandeling. Chiquere grunge-adepten kiezen voor een Dries Van Noten-benadering door er wat glim, franje en kleur aan toe te voegen of voor de Valentino-vibe met luxe grote truien en royale leren rokken. Ook keurig: deftige sets met matchende pluistrui en rok. Accessoires als kettingen en oorbellen mogen gerust wat groter en grover.

Valkuilen vermijden doe je zo

Hoe goed het de jonge Claire Danes ook stond, en hoe fijn haar look in de serie My So-Called Life ook evolueerde van nerdy naar cool: haar karakter Angela Chase mag dan misschien een stijlvoorbeeld zijn voor de ontwerpers, onze eigen schoolkleren uit de mid-nineties moesten we maar beter vergeten. Want wat een middelbareschoolmeisje leuk en guitig staat, staat volwassen vrouwen toch weer heel ehhh... anders. Eén overduidelijk vintage item kan heus, een van top tot teen verwassen en gedateerde look: beter van niet.

Claire Danes in My So-Called Life. Beeld Walt Disney Television via Getty
Claire Danes in My So-Called Life.Beeld Walt Disney Television via Getty

Een bekend mens

Courtney Love, zangeres en gitarist van Hole, ex-stripper en weduwe van Kurt Cobain, is misschien niet het properste of gezeglijkste meisje van de klas, maar beslist iemand met een totáál eigen smaak. Niemand anders dan Love speelde het klaar om doorzichtige poppenjurkjes en satijnen slipdresses overtuigend te combineren met luipaardjassen, grove motorjacks, flanellen houthakkersbloezen, mohair vesten, geladderde kousen, poppenschoenen en motorlaarzen. Dat ze zelden nuchter werd gefotografeerd, voortdurend middelvingers opstak en graag wijdbeens en/of bloottiets poseerde, kán een beetje afleiden van haar modecapriolen. Maar die eigen stijl is heus iets om – met mate – inspiratie uit te putten.

Courtney Love. Beeld Kevin Mazur/WireImage
Courtney Love.Beeld Kevin Mazur/WireImage
Meer over