Nipkowschijf voor ‘Van Dis in Afrika’

Van Dis in Afrika heeft de Zilveren Nipkowschijf 2007-2008 gewonnen, de prijs van de Nederlandse vakpers voor het beste tv-programma van het jaar.

Door Wim de Jong

De reportageserie Van Dis in Afrika (VPRO) getuigt volgens de jury van een ‘enorme integriteit en betrokkenheid’ van de makers bij de inwoners en de problematiek van zuidelijk Afrika’, van wie met name Adriaan van Dis wordt geroemd om zijn ‘ongelooflijke scherpe inzicht’ als samensteller van het programma en zijn capaciteiten als presentator. ‘Hij praat net zo gemakkelijk met een president als met een jongetje van vijf, en van zulke interviewers zijn er maar weinig’, aldus de jury, die traditiegetrouw is samengesteld uit mediajournalisten en recensenten.

Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren dit jaar onder andere: Puberruil (KRO), De Grote Donorshow (BNN), Boer zoekt vrouw (KRO), Gedeelde kinderen van Frans Bromet (NCRV) en Holland Doc. Laatstgenoemd gezamenlijk documentaireprogramma van IKON, VPRO, NPS en Human ontvangt wel de Prichett-prijs, die wordt toegekend aan het beste crossmediale project (tv, internet, radio) van Hilversum.

De eervolle vermelding werd dit jaar toegekend aan tv-maakster Menna Laura Meijer voor haar documentairereeks Sexy, eveneens uitgezonden door de VPRO. In het programma praten pubers openhartig over hun liefdesleven en hun verwachtingen daarvan. De jury noemde de serie een ‘feest voor het oog’. Sexy lag lange tijd op de plank bij de netcoördinator van Nederland 3 vanwege het vermeende aanstootgevende karakter ervan.

Langs de lijn ontvangt de Zilveren Reissmicrofoon voor twee ultraspannende en zeer vakkundig gemaakte uitzendingen waarin de ontknoping werd verslagen van de voetbalcompetities in respectievelijk mei 2007 en april 2008. Verslaggevers en regie voerden een perfecte jongleurs-act op om alle eindwedstrijden in die uitzendingen optimaal aan bod te laten komen. ‘Twee prestaties van groot formaat’, oordeelde de jury, die daarmee de tweede belangrijkste kandidaat voor de radioprijs, Desmet Live (LLink, IKON, Human) op Radio 5 passeerde.

Wim de Jong

Adriaan van Dis (ANP) Beeld
Adriaan van Dis (ANP)
Meer over