Nintendo stopt camera in nieuwe DS

Nintendo brengt volgende maand een nieuwe versie uit van zijn populaire portable spelcomputer, de DS – met camera...

Van onze verslaggever

De Nintendo DSi, zoals het apparaat is gedoopt, zal voorlopig alleen in Japan verkrijgbaar zijn, voor 18.900 yen (circa 121 euro). Introductiedata en prijzen voor buiten Japan zullen later worden bekendgemaakt door de regionale hoofdkwartieren van Nintendo, zei bestuursvoorzitter Satoru Iwata.

Met de DS-plus-camera mikt opnieuw op een breed publiek, aldus Iwata. De camera moet de eerste zijn die jonge kinderen in handen krijgen. Voor oudere gebruikers moet het een middel worden voor sociaal netwerken.

Al een op de zes Japanners heeft een Nintendo DS. Maar de Japanse spellenfabrikant wil de spelcomputer met dubbel (aanraak)scherm aantrekkelijk maken voor die andere vijf, aldus Iwata.

‘We willen de DS veranderen in iets dat in elk huishouden is te vinden in iets dat iedereen aanspreekt.’

Dunner
De verbeterde Nintendo DSi is dunner dan het huidige model uit 2006 (dat ook al een afgeslankte versie is van het origineel dat in 2004 op de markt kwam). Hij wordt ook voorzien van een groter dubbelscherm en uitgerust met een audiospeler, die muziek op een geheugenkaart kan afspelen. In een school in Tokio demonstreerde Iwata hoe speler muziek of spraak langzamer kunnen afspelen, om bijvoorbeeld een les in een buitenlandse taal beter verstaanbaar te maken.

Omdat de DSi een Gameboy-gleuf ontbeert, kunnen er geen oude Nintendo-spellen op de nieuwe versie van de DS worden gespeeld. De oude DS was ook al te voorzien van een mp3-muziekspeler, in de Gameboy-sleuf.

Verkoopcijfers
Nintendo heeft wereldwijd al 77,5 miljoen exemplaren van de DS verkocht, waarvan 23 miljoen in Japan 25 miljoen in de Verenigde Staten en 20 miljoen in Europa. Concurrent Sony heeft 41 miljoen stuks verkocht van zijn PlayStation Portable, waarvan een kwart aan Japanners.

Iwata gaf tegenover journalisten toe dat de DS-verkopen ietwat zijn ingezakt. De afgelopen vijf maanden werden er in Japan meer PSP’s verkocht dan DS’en.

De oorspronkelijke versie van de Nintendo DS. Beeld
De oorspronkelijke versie van de Nintendo DS.
Meer over