Nintendo lanceert met New 2DS XL games uit de nieuwe oude doos

In een door smartphones beheerste wereld is een Nintendo spelcomputer met zijn priegelige beeldschermpjes bijna een anachronisme. Toch is er nu een nieuwe versie.

null Beeld
Beeld

Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam, constateerde wijlen schrijver Bob den Uyl meer dan veertig jaar geleden. Nintendo's wegen zijn net zo ondoorgrondelijk als die van het opperwezen, maar soms wel aangenaam. Aanschouw de introductie van de New 2DS XL. Dat is de jongste uitvoering van de 3DS, de draagbare spelcomputer van het Japanse gamesbedrijf.

Waarom dat enthousiasme? Wel: de New 2DS XL is de beste versie van de 3DS sinds die in 2011 werd geïntroduceerd. Het is een handzaam spelmachientje en het enige serieuze met een dubbel scherm. Op het onderste venster kun je figuurtjes en objecten manipuleren met je vinger of het bijgeleverde aanwijspennetje, terwijl zich op het bovenscherm allerlei taferelen ontrollen. Het is een spelcomputertje waarvoor duizenden games te koop zijn. En dat voor maar 149 euro.

Maar. Ho. Stop. Wacht eens even. Wat moeten we met die New 2DS XL in een wereld van smartphones en tablets waarvoor we miljoenen spelletjes kunnen krijgen, in veel gevallen voor nop? Hoe kunnen twee priegelvensters van circa 5 en 4 inch en een korrelige resolutie opboksen tegen spetterende schermen van de smartphone? Wat moeten we überhaupt met een gadget waarop we alleen games kunnen spelen?

Dat zijn allemaal goede vragen. Maar misschien zijn Nintendo's wegen minder ondoorgrondelijk dan we vermoeden.

De 3DS en dus ook deze New 2DS XL zijn inderdaad 'maar' portable spelcomputers. Dat heeft voor ouders en andere opvoeders het prettige neveneffect dat hun kroost niet onverhoeds kan surfen, tweeten, facebooken of whatsappen naar zaken die niet voor hen bedoeld zijn. Het is een veilige omgeving. Er is een handvol games verschenen voor de 3DS dat bedoeld is voor 16 jaar (of 18 jaar) en ouder, maar die zijn voorzien van een duidelijke leeftijdsaanduiding. Je kunt als ouder de New 2DS XL met een pincode afgrendelen voor zulke 'volwassen' games.

Lees verder onder de afbeelding.

null Beeld
Beeld

Over 3DS en 2DS

'Als iets oogt als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend', stelt een Engels spreekwoord. De New 2DS XL oogt, speelt en klinkt als een 3DS: vanwaar dan die '2'?

De grootste noviteit van de 3DS in 2011 was zijn stereoscopische scherm. Zonder bril kun je op de 3DS beelden in 3D-perspectief zien. Dat 3D-effect is nooit echt aangeslagen en nu heeft ook Nintendo het kennelijk opgegeven. De 2DS XL is een 3DS zonder 3D.

Super Mario. Beeld
Super Mario.Beeld

Voor de serieuze gamer - van welke leeftijd ook - is de vraag of de New 2DS XL nog wel bestaansrecht heeft volkomen irrelevant. Zonder Nintendo's speeldoos zou hij of zij een baaierd aan games moeten missen die zijn uitgegroeid tot klassiekers - van Super Mario tot de Zelda-games.

Daarbij komt dat de bedieningsmogelijkheden op een smartphone beperkt zijn. De schermen van onze mobiele alleskunners kunnen dan wel meerdere vingers tegelijkertijd onderscheiden, maar de knopjes, pookjes en de D-pad op een New 2DS XL maken een aanzienlijk grotere variatie aan spelmechanismen mogelijk.

Op de New 2DS XL kun je titels spelen die inmiddels al dertien jaar oud zijn, afkomstig van de Nintendo DS, die in 2004 op de markt verscheen: de cartridges van die oude voorganger passen er gewoon in. De News 2DS XL laat je zelfs verder terug in de tijd gaan, dankzij een stukje software dat Virtual Console heet. Dat stelt je in staat games te spelen die in de prehistorie zijn gemaakt voor de NES (1983) de Game Boy (1989), Super NES (1991) en Game Boy Color (1998). Vooropgesteld dat Nintendo die oude games geschikt maakt en te koop aanbiedt in de webwinkel die op de New 2DS XL aanwezig is.

Onze mobieltjes en tablets zijn stukken minder backwards compatible, zoals dat heet. Sterker nog: een grote update van de besturingssoftware en het kan opeens gebeuren dat duizenden apps en dus ook games zich niet meer laten bedienen. Dat lot dat dreigt vanaf deze week voor veel spellen op de iPhone, nu Apple iOS 11 introduceert.

Je kunt titels spelen die inmiddels al dertien jaar oud zijn. Beeld
Je kunt titels spelen die inmiddels al dertien jaar oud zijn.Beeld

Er is nog een reden waarom Nintendo gelooft in de New 2DS XL en zijn voorgangers: geld. Ondanks de moordende concurrentie van mobieltjes verkochten de Japanners alleen al in de eerste helft van dit jaar voor 10 miljoen euro aan hun speeldoosjes. In totaal zijn er sinds het debuut van de 3DS ruim 67 miljoen exemplaren verkocht. Dat zijn 67 miljoen klanten die gemiddeld vijf games kopen. Spellen die per stuk 40 tot 60 euro doen.

Als-ie nog onder ons was zou Bob den Uyl het beamen: Nintendo's wegen zijn lang niet zo ondoorgrondelijk.

Scorekaart New 2DS XL

+ grotere schermen
+ groot aanbod games
+ stevige bouw
+ verkrijgbaar in twee kleuren
+ steunt Amiibo (poppetjes die extra spelelementen vrijmaken in een game als je ze op het aanraakscherm zet)
+ goedkoper dan zijn voorganger, de New 3DS XL
+ geleverd met stroomadapter
+ lichter, legt lekkerder in de hand dan vorige toestellen
+ je hoeft New 2DS XL niet meer open te schroeven om geheugenkaartje toe te voegen

- voegt geen nieuwe innovatie toe aan 3DS-reeks
- kleine schermpjes, lage resolutie
- geen stereoscopische 3D-beelden
- batterijduur hooguit acht uur
- verkrijgbaar in maar twee kleuren
- handen kunnen luidsprekers afdekken
- bespottelijke kopieerbescherming: je kunt gedownloade 3DS-software niet op meerdere toestellen installeren, alleen overzetten

Meer over