Nintendo-baas Iwata biedt excuses aan voor problemen eerste ervaring Wii U

President Satoru Iwata van Nintendo heeft zijn excuses aangeboden voor de problemen die veel Amerikaanse gebruikers bij de lancering van de Wii U hebben ondervonden. Bij het opstarten van Nintendo's nieuwste spelcomputer moesten zij meteen een update van 1,5 gigabyte downloaden, en dat duurde bij sommigen een uur, bij anderen zelfs een dag.

Thomas van der Kolk
Satoru Iwata Beeld EPA
Satoru IwataBeeld EPA

'Ik vind persoolijk dat gebruikers alle functies van een spelcomputer moeten kunnen gebruiken zodra ze de doos openen. Dus het spijt me zeer dat de kopers van de Wii een netwerk-update moeten downloaden die zoveel tijd in beslag neemt, en dat niet alle functionaliteiten meteen bij de lancering beschikbaar zijn', zegt Iwata in een interview met IGN. De Wii U is vanaf morgen verkrijbaar in Europa, en Nintendo heeft al aangegeven dat ook Europese consumenten de systeemupdate zullen moeten downloaden. Dat kan overigens wel tijdens het spelen van een game.

Iwata is er wel van overtuigd dat de update de moeite waard is. De update is vereist om Nintendo Network, het online netwerk van Nintendo, goed te laten functioneren.

Succes
In het interview met IGN doet Iwata ook een boekje open over de mediastrategie van zijn bedrijf. 'Ik zeg altijd tegen Nintendo werknemers dat ze nooit de term 'succes' moeten gebruiken als ze het hebben over onze prestaties. 'Als we de resultaten van welk van onze projecten dan ook een 'succes' noemen, kan dat een standaard worden voor toekomstige projecten, waardoor we misschien niet meer ons uiterste best doen om iets beters of heel anders te maken.'

Iwata zegt verder dat de Wii U niet meer alleen kan bouwen op het succes van Super Mario of Zelda. De steun van spelontwikkelaars buiten Nintendo wordt volgens hem steeds belangrijker om alle verschillende soorten gamers aan te kunnen spreken. 'Het is niet alleen belangrijk, maar zelfs noodzakelijk. Veel ontwikkelstudio's hebben de afgelopen jaren de HD-technieken geperfectioneerd, en Nintendo kan daar van leren.' Bij de Wii U zit dat volgens de Nintendo-baas wel goed en er zijn volgens hem 'geen tekenen dat die steun minder wordt'.

Gematigd positief
De Wii U is in de Verenigde Staten gematigd positief ontvangen. De console wordt geprezen om het innovatieve karakter, maar er is kritiek op onder andere de trage laadmenu's. Ondanks de kritiek verloopt de verkoop van de nieuwste Nintendo-console in de Verenigde Staten redelijk succesvol. In de eerste week zijn er ruim 400.000 exemplaren over de toonbank gegaan. In maart hoopt Nintendo 5.5 miljoen Wii U's te hebben gesleten.

Van de Wii, de voorloper van de Wii U, zijn inmiddels wereldwijd 97 miljoen exemplaren verkocht. De Wii werd eind 2007 gelanceerd.

Een Wii U wordt verkocht in Seattle, vorige week op 'Black Friday' Beeld ap
Een Wii U wordt verkocht in Seattle, vorige week op 'Black Friday'Beeld ap
Meer over