TOP & FLOPNikkie Tutorials en Frank & Rogier

Nikkie viert haar vrijheid bij Ellen en de afzegging van Frank en Rogier voor het Depressiegala valt niet te betreuren

Wat er goed was en wat minder deze mediaweek. 

Beeld asdf

Top

Het optreden van Nikkie de Jager (beter bekend als Nikkie Tutorials) bij Ellen Degeneres was kort, maar kernachtig en compleet. Ze vertelde hoe jong ze zich al een meisje had gevoeld. Hoe belangrijk de steun van moeder en verloofde waren geweest. Dat ze vrij is, nu ze openlijk heeft verteld dat ze transgender is.

Degeneres benoemde dat Nikkie niet had ‘gelogen’, de beschuldiging van de persoon die Nikkie heeft geprobeerd te chanteren en haar daarmee de kans ontnam om een eigen moment voor haar coming-out te kiezen. Waarom moet een make-upartiest de geschiedenis van haar transitie uit de doeken doen? ‘Zo gevoelig’, noemde Nikkie het. ‘Ongelofelijk privé’, zei Degeneres.

Nikkie vroeg aandacht voor transgenders die anders dan zij zelf ‘hun reis later beginnen’ of bij wie het transgender-zijn meer in de gaten loopt. Én ze bracht hulde aan de historie: ‘Als iemand weet hoe het is om een coming-out te hebben, ben jij het’, zei ze. 22 jaar geleden – Nikkie was toen 3 – maakte comédienne Degeneres bekend dat ze lesbisch is. Haar carrière stortte tijdelijk in. Terug als nooit tevoren spant Degeneres zich in om ‘zo veel mogelijk verschillende mensen op tv vertegenwoordigd’ te krijgen.

Transgender zijn zou eigenlijk niemand moeten verplichten tot een bestaan als boegbeeld, maar nu Nikkie Tutorials dat toch op zich heeft genomen, kiest ze voor een miljoenenpubliek haar podium en haar woorden zo zorgvuldig als haar wimpers en haar wenkbrauwpotlood.

Kustaw Bessems

Beeld ANP

Flop

Er was een door Nieuwsuur onthulde subsidie-affaire over het Depressiegala, er was een Depressiegala dat desondanks plaatsvond en er waren bekende Nederlanders die de ontstane ophef niet alleen een blauwe maandag betreurden, maar ook besloten dat ze niet meer op het Depressiegala wilden spreken, zoals de bedoeling was.

Hors categorie binnen die categorie: Frank Jansen en Rogier Smit, het echtpaar dat achternaamloos mogelijk meer belletjes doet rinkelen. Frank en Rogier dus, mannen van het goede leven die de aanstekelijk optimistische interieuromgooishow Paleis voor een prikkie (SBS6) presenteren.

‘Het is een hele kwalijke zaak die nu uitkomt’, zei Jansen tegen de NOS. ‘Als wij ons daar aan verbinden, geeft dat geen goed gevoel.’ Zij wisten immers van niks. Maar hoe erg was het eigenlijk dat het feest dat hun aanwezigheid in de regel is niet doorging?

Het duo had toegezegd omdat de dochter van Jansens beste vriendin ze had gevraagd, zonder te weten wat er eigenlijk van hen verwacht werd. Ze bleken niets met depressie te hebben. ‘Ik ken het woord ‘depressie’ niet. Ik ben met een goed humeur geboren, ik denk altijd positief en ben altijd positief. We dachten dat wij als positievelingen een enorme positieve bijdrage zouden kunnen leveren aan het Depressiegala.’

Jammer, al die negativiteit. Jammer ook dat mensen met een depressie doorgaans niet opknappen van positief denken. Dat zou wel leuk zijn, natuurlijk. 

Gidi Heesakkers

Meer over