Top & FlopNikkie de Jager & Johan Derksen

Nikkie de Jager heeft geen behoefte aan wrekers en Johan Derksen vindt Baudet een leuke vlegel

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. 

Nikkie de Jager.Beeld NikkieTutorials

Top

Toch nog even over Nikkie de Jager, wereldwijd bekend als Nikkie Tutorials. Toen de beautyblogger – onder druk van chantage – via haar Youtubekanaal bekende dat ze transgender is, wist ze naar eigen zeggen niet wat de gevolgen van haar video zouden zijn. Die impact is inmiddels bekend: haar video kreeg meer dan 32 miljoen views, ze ontving vele dankbare berichtjes van jonge transgenders en Ellen DeGeneres nodigde haar uit in haar talkshow.

Ondertussen gingen fans en dramaliefhebbers op jacht naar de persoon die De Jager chanteerde. Er werden onder meer uitgebreide theorieën over co-youtubers uit de doeken gedaan. Het gevolg: gerichte en naargeestige aanvallen op mensen die zich genoodzaakt voelden publiekelijk afstand te doen van de beschuldigingen.

Dat bleef niet onopgemerkt bij Nikkie de Jager, die niet gelukkig was met deze dynamiek. In haar eerste Youtube-video sinds haar coming-out riep ze woensdagochtend haar fans op de heksenjachten te beëindigen. ‘Dit is niet jullie verhaal’, vertelde ze. ‘Jullie maken levens kapot van mensen die er niet eens bij betrokken zijn.’

Kunnen de echte daders nu opgelucht ademhalen? Nee. De Jager heeft inmiddels hun identiteit met hulp van de politie weten te achterhalen. ‘Ik weet hun namen, telefoonnummers, mailadressen. Ik weet zelfs waar ze wonen.’ Maar die zal ze niet delen. Voorlopig niet tenminste.

Nadia Ezzeroili

Johan Derksen.Beeld ANP

Flop

In de talkshowoorlog zette Jinek dinsdag een beproefd wapen in: Johan Derksen. Derksen zegt namelijk altijd waar het op staat en is een garantie voor enige opwinding, aan tafel en in de huiskamers. Ook heeft hij altijd zin om naar de studio te komen.

Deze keer was hij uitgenodigd om iets te vertellen over zijn relatie met zijn chauffeur, zangeres AJ Plug. Toen ze door slokdarmkanker werd getroffen, bood hij haar hulp, onder meer door benefietconcerten te organiseren.

Het ging ook - hij zat er nou toch - over een bezoek dat Derksen had gebracht aan zijn radicaal rechtse maten, Theo Hiddema en Thierry Baudet. Ze hadden hem uitgenodigd omdat hij lelijke dingen had gezegd over Baudet, onder meer dat hij een clown is die een cabaretshow opvoert. Bij Jinek  noemde hij hem een ijdeltuit die zich bij ieder mediaoptreden gedraagt als een dorpsgek.

Zijn bezoek aan de partijleiders was desondanks een doorslaand succes. ‘Vanuit een ooghoek zag ik Hiddema zo nu en dan instemmend knikken.’ Baudet is volgens hem een ‘leuke vlegel’. Over de politieke denkbeelden van de FvD en Baudet was het niet gegaan, daarover zijn ze het eens. Derksen bij Jinek: ‘Hij vertegenwoordigt natuurlijk alle ontevreden mensen in Nederland.’

Al met al was het in Amsterdam een ‘heel gezellige ochtend’ geweest, zei hij. Dat kan ook niet anders, met ijdeltuiten, dorpsgekken en clowns onder elkaar.

Paul Onkenhout

Meer over