Album

Night Divine van Brian Fallon is een vroom kerstalbum van een vrij sober, steil en plechtstatig soort ★★★☆☆

Menno Pot
null Beeld

Brian Fallon kennen we als de getatoeëerde rouwdouwer die rockband The Gaslight Anthem aanvoert: jongen van de gestampte pot uit New Jersey, muzikale soulmate van Bruce Springsteen, stembanden bewerkt met schuurpapier.

Op zijn kerstalbum Night Divine houdt hij het kleiner dan ooit, met tien ouderwetse kerstliedjes, de meeste van ouderwetse, kerkelijke snit. Fallon komt uit een christelijk nest en keerde de kerk nooit de rug toe, al liet hij dat op zijn rockplaten nooit zo blijken.

De tien liedjes nam hij op in een kamer van zijn ouderlijk huis. Gitaar, piano en stem – we horen alléén Fallon. Of nee, dat is niet helemaal waar, in bijvoorbeeld Amazing Grace neuriet zijn moeder zachtjes mee.

Eigen liedjes? Nee. Vrolijke kleuren en een kerstmuts? Ook niet. Night Divine wil van geen frivoliteit weten. Het is een vroom kerstalbum van een vrij sober, steil en plechtstatig soort: God, gebed, gloria, amen. Mooi in zijn kaalheid, dat zeker, maar op klingelende klokjes of de rode neus van Rudolf het rendier zul je bij Brian Fallon vergeefs wachten.

Brian Fallon

Divine Night

Pop

★★★☆☆

Lesser Known

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over