Nieuwe Wii slecht ontvangen op de beurs na onduidelijke presentatie

De opvolger van Nintendo's populaire spelcomputer Wii, de Wii U, heeft geen warm welkom gekregen op de wereldwijde beurzen. Sterker nog, in de twee dagen na de aankondiging van het apparaat kelderde het aandeel Nintendo met bijna 10 procent.

Thomas van der Kolk
Satoru Iwata met de Wii U Beeld reuters
Satoru Iwata met de Wii UBeeld reuters

Satoru Iwata, de grote baas van Nintendo, reageert verbaasd op het bericht. 'Dit komt niet overeen met de enthousiaste reacties die ik van mensen op de beursvloer heb gekregen. Heel vreemd,' zegt hij tegenover persbureau Reuters. De Wii U werd afgelopen dinsdag op een grote gamesbeurs in Los Angeles gepresenteerd. Journalisten hadden de afgelopen dagen de mogelijkheid om zelf met het apparaat te spelen.

Verwarring
De presentatie leidde aanvankelijk tot verwarring onder journalisten: uit de perspresentatie werd niet meteen duidelijk of het om de langverwachte nieuwe spelconsole van Nintendo ging, of dat het slechts een accessoire voor de bestaande Wii was. Ook onder twitteraars, die het gebeuren via live-streams konden volgen, heerste onduidelijkheid.

De Wii U - volgend jaar in de winkels - is echter wel degelijk een nieuwe spelcomputer. Als eerste Nintendo-console ondersteunt deze hd-beelden. De perspresentatie legde echter de nadruk op de nieuwe controller, een soort tablet die de games zelf ook op een apart scherm kan tonen. 'Je kunt gemakkelijk het misverstand krijgen dat mensen denken dat het slechts een uitbreiding is', geeft Iwata toe. 'Maar de mensen die het op de beurs speelden zagen in welke mogelijkheden de Wii U biedt.'

Blunder
Iwata geeft toe dat hij de werking van de Wii U beter had moeten uitleggen. 'De focus lag nu teveel op de controller. Ik had misschien beter eerst een afbeelding van de console zelf kunnen laten zien.' Van een blunder wil hij echter niet spreken. 'De controller is nu eenmaal het belangrijkste onderdeel van de nieuwe Wii.'

Met de nieuwe console hoopt Nintendo de barrière die bestaat tussen de 'hardcore gamer' en de 'casual gamer' te kunnen doorbreken.

Meer over